Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Διαλογή, επαναπροωθήσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες Στο επίκεντρο και οι κοινές ναυτικές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο


Η ήδη αποφασισμένη πολιτική των περισσότερων «κόσκινων», ώστε να περνάνε στην ΕΕ οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και οι υπόλοιποι που θα χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες να απελαύνονται στις χώρες προέλευσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα την «προσφυγική κρίση». 
Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ θα θέσουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαλογή των προσφύγων και μεταναστών στα λεγόμενα «κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων» (hot spots), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου για το απαραίτητο - και πάμφθηνο - εργατικό δυναμικό, τη διανομή τους στις χώρες της ΕΕ, αλλά και την «επαναπροώθηση» των υπολοίπων στις χώρες εισόδου, με τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτό αποτελεί η Συνθήκη του Δουβλίνου, που καθιστά τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι οι «28» θα έχουν την πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση αφορά άμεσα την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι αναμένει σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «28» θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Ταυτόχρονα, με τη γνωστή υποκρισία ότι η ΕΕ δήθεν επιδιώκει «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των προσφυγικών ροών», προετοιμάζεται και η στρατιωτική δράση ενάντια -υποτίθεται- στους διακινητές στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί και η πρόταση για κοινές ναυτικές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, όπως την έθεσε και χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καθώς η ΕΕ προσβλέπει στην τουρκική κυβέρνηση για την ανάσχεση του κύματος προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Ήδη η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο και κάνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο γνωστές τις προθέσεις της, σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές».
Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ντ. Τουσκ αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα όσον αφορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας».
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο έχοντας την απόφαση για δημιουργία hot spots σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, αλλά και με το αίτημα να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και οι Αφγανοί μετανάστες που καταφτάνουν στα νησιά. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το Προσφυγικό.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών εισόδου με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι το κοινό μας συμφέρον. Το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της διαδικασίας πρόσβασης. Αλλά πρώτα απ' όλα, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε τις γενναίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί η συριακή κρίση, προκειμένου να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτά τα κύματα των προσφύγων στην περιοχή της Μεσογείου, αυτών των ανθρώπων που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».