Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση ΠΟΣ για την απεργιακή κινητοποίηση

Αθήνα    25 / 6 / 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

   Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ανάγκασε τις εταιρείες (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ) να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας για δημόσια διαβούλευση και να προσέλθουν στον ΟΜΕΔ χθες το μεσημέρι.
Ως απάντησή τους στα αιτήματά μας, ζήτησαν την αναστολή της απεργιακής μας κινητοποίησης προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβούλευση επικαλούμενοι τη στενότητα του χρόνου. Κατά τη συζήτηση με τεκμηριωμένες προτάσεις, αποδείξαμε το δίκαιο των αιτημάτων μας καθώς αρκετά από αυτά είναι χρονίζοντα, το οποίο έγινε αποδεκτό από την πλευρά των εργοδοτών.

Η πλευρά της ΣΤΑΣΥ δήλωσε ότι έχει διάθεση να συζητήσει με τα συνδικάτα ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία ετέθησαν και ζήτησε να δοθεί χρόνος καθότι η Διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε πρόσφατα και δεσμεύθηκε ότι θα έστελνε αμέσως έγγραφο ορίζοντας ημερομηνία για συνάντηση, πράγμα το οποίο έπραξε. 
Κατόπιν τούτου, η Π.Ο.Σ. σε συνεννόηση με τα Σωματεία της ΣΤΑΣΥ, ανέστειλε την κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ. Εν αναμονή της όποιας θετικής εξέλιξης, την οποία θα επικροτήσουμε, επιθυμία μας ήταν να υπάρξει και από τις άλλες εταιρείες μια λύση στα δίκαια αιτήματά μας.
Η Π.Ο.Σ. οφείλει να προωθεί τα αιτήματα των Σωματείων Μελών της εκφράζοντας τους εργαζόμενους και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα προτείνοντας λύσεις, ασκώντας πίεση και με το όπλο της απεργίας, όταν πλέον δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου.
Θα συνεχίσουμε πιέζοντας για λύσεις και στις άλλες εταιρείες με σεβασμό στο επιβατικό κοινό αλλά και την υποχρέωσή μας για την προστασία και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και το εισόδημα των εργαζομένων μακριά από όποιες σκοπιμότητες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και μόνο. 
Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση και την εκάστοτε Διοίκηση διότι αυτοί είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι για τη λειτουργία της κάθε εταιρείας και όχι οι εργαζόμενοι.
Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι.
Όσοι εργαζόμενοι που εργάζονται σε διαφορετικές εταιρείες είτε συνειδητά είτε από αφέλεια ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εταιρειών που πολλές φορές είναι αλληλοσυγκρουόμενα και τους καλούν να μην απεργήσουν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν χείρα βοηθείας στους εργοδότες, διασπώντας και δημιουργώντας τριβές μεταξύ των εργαζομένων που εργάζονται σε διαφορετικές εταιρείες. 
Το συνδικάτο, εκφράζει όλους τους εργαζόμενους όπου κι αν εργάζονται σε μια κοινή και δύσκολη προσπάθεια για το καλό όλων μας.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.