Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση - απάντηση της Π.Ο.Σ στην κατάπτυστη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ



  Αθήνα,  16/6/2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 Όλοι μας βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τα αποτελέσματα του υγιειονομικού lockdown που ορθώς επέβαλε η Κυβέρνηση ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού COVID-19, της πανδημίας που καθήλωσε όλο τον πλανήτη.
Οι συνέπειες της πανδημίας είναι πλέον ορατές και βρίσκουν τους εργαζόμενους σε δυσμενέστερη θέση από ότι υπήρχε προ της εξάπλωσής της.  Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων εις βάρος των εργαζομένων, όχι μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά τείνουν στο να λάβουν τα μέτρα μόνιμο χαρακτήρα.

            Στο Σιδηρόδρομο, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, την εγκατάλειψη και την απραξία των Κυβερνήσεων και των αρμοδίων (Υπουργών και Διοικούντων) των τελευταίων πέντε ετών, αλλά και την εσωστρέφεια στο εσωτερικό των συνδικάτων, διαταράσσεται από την απαιτούμενη συνοχή, η οποία είναι απαραίτητη ειδικά σήμερα ώστε να προωθηθούν αιτήματα και να δοθούν λύσεις στα μείζονα προβλήματά μας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πολλοστή φορά, η παράταξη του ΔΙΚΤΥΟΥ Σιδηροδρομικών, επιτίθεται στην πλειοψηφία της Π.Ο.Σ., ακολουθώντας τρείς διαφορετικές γραμμές εκ των οποίων τελικά υπερισχύει το δόγμα του «για όλα φταίνε οι άλλοι»!!!
Άλλη γραμμή στα Σωματεία που έχει την πλειοψηφία και την ευθύνη, άλλη γραμμή στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας και άλλη στα όργανά τους!!!
Φταίει η πλειοψηφία της Π.Ο.Σ. (ΠΑΣΚ-Σ, ΔΑΚΕ-Σ, ΔΕΣΚ-Σ) για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις αντεργατικές συμπεριφορές των διοικήσεων (π.χ. απολύσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ), φταίει η πλειοψηφία για τα προβλήματα που σκοπίμως δημιουργεί η Παράταξή τους προκειμένου κατόπιν να εμφανιστούν ως... “σωτήρες”!!! 
Έφτασαν στο σημείο, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, να μας κατηγορούν, ότι θέτουμε σε κίνδυνο την ύπαρξη της  Π.Ο.Σ.  όταν η ηγετική  τους  ομάδα έχει αποφασίσει και επιδιώκει τη δημιουργία μιας  νέας  Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή τεσσάρων (4) Σιδηροδρομικών Σωματείων...
Αλήθεια τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς  τους ρώτησαν ή έλαβαν την απόφασή τους στη βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων;;;
 Προφανώς δεν θα απαντήσουμε στα όσα ανακριβή και για λόγους σκοπιμότητας γράφουν στην ανακοίνωσή τους.
     Οφείλουμε όμως, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν στην λειτουργία της Π.Ο.Σ. κατά το διάστημα της χρονικής περιόδου ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
  Η Ομοσπονδία μας λοιπόν, όλη αυτή τη χρονική περίοδο, λειτουργούσε και πραγματοποιούσε παρεμβάσεις σε όλες τις Εταιρείες, κυρίως για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για ν’ αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα που ανέκυπταν κι αυτό είναι γεγονός που μόνο αυτοί δεν είδαν. Μόνο αυτοί δεν είδαν τις δυναμικές παρεμβάσεις μας για τους απολυμένους τόσο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και στο ΥΠ/ΜΕ. 
Η πρόταση δε, για το σύστημα Τηλεδιάσκεψης, κατατέθηκε προς έγκριση στο Συνέδριό μας, τον περασμένο Οκτώβριο και η συγκεκριμένη παράταξη το αντιμετώπισε με ειρωνεία και χλευασμό και λόγω των γεγονότων δεν έλαβε έγκριση από το σώμα...
    Οι ίδιοι που τότε αντιδρούσαν σήμερα μας κατηγορούν γιατί δε συνεδρίασε το Δ.Σ. μέσω Τηλεδιάσκεψης... 
Στην πρόταση του Προεδρείου για απεργιακή κινητοποίηση, ψήφισαν ΠΑΡΟΝ, ενώ προηγουμένως ο εκπρόσωπός τους είχε συμφωνήσει και συμμετείχε στη διαμόρφωση της. 
   Στη σφαίρα της λογικής του κοινού νου, αυτές οι συμπεριφορές χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης. Εντάσσεται όμως και αυτό στη σκοπιμότητα που υπηρετούν.  
Χλευάζουν την ύπαρξη του νέου Σωματείου γιατί θα προστεθούν έντεκα (11) θέσεις συνδικαλιστών, αλλά για τη δημιουργία νέας Ομοσπονδίας που οι ίδιοι προωθούν απλά είναι...μεσημέρι!!!
Βέβαια, η λειτουργία του νέου Σωματείου κατά την άποψή τους δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αλλά η Ομοσπονδία που ετοιμάζουν;;; Μήπως έχει και τις...ευλογίες της;;; 
    Είναι ξεκάθαρο και στους πλέον αδαείς ότι όποτε τα αλλότρια συμφέροντα εργοδότη και εργαζομένων συμπίπτουν, προσδίδουν και  περιεχόμενο στην έννοια της λέξης εργοδοτικός συνδικαλισμός και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό... 
Η Π.Ο.Σ. υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο των εργαζομένων, έχει έρθει αντιμέτωπη πολλές φορές με τις Διοικήσεις τόσο του ΟΣΕ όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.  καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες τους και τις παραβατικές τους συμπεριφορές.
        Το ερώτημα που τίθεται είναι, η επίθεση του ΔΙΚΤΥΟΥ κατά της Ομοσπονδίας και η προσπάθεια απαξίωσής της, ποιον εξυπηρετεί;
      Η καλόπιστη κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη και απαραίτητη και συμβάλλει στη διόρθωση λαθών και παραλείψεων. Άλλο όμως η κριτική στις προτάσεις και τις αποφάσεις και άλλο η κατασυκοφάντηση της Π.Ο.Σ. η οποία προφανώς δεν είναι καλόπιστη και γίνεται με σκοπιμότητα!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Π.Ο.Σ. αποφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει την καθοδική πορεία των Εταιρειών και να επικρατήσει η λογική.
Είναι αδιανόητο να απολύονται εξιδεικευμένοι εργαζόμενοι την ώρα που η εταιρεία χρωστάει χιλιάδες ρεπό και οι εργαζόμενοί της αναγκάζονται να εργάζονται  συνεχόμενα 10, 11 ή και 12 ημέρες! Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει τους απολυμένους και ο ΟΣΕ οφείλει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά κυρίως στους κλάδους αιχμής!  
Παρά την αντίθετη ψήφο του ΔΙΚΤΥΟΥ και αφού λένε ότι κόπτονται για τις απολύσεις και για την έλλειψη προσωπικού, ελπίζουμε έστω και τώρα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν και να μην επαναλάβουν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έσερνε στα Δικαστήρια την Π.Ο.Σ. επικαλούμενη έγγραφα των Σωματείων της, στα οποία την πλειοψηφία και την ευθύνη έχουν οι παρατάξεις του ΔΙΚΤΥΟΥ.
 Εμείς καλούμε όλους τους Σιδηροδρομικούς να δώσουμε τη μάχη στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε!
Χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν δόθηκε ποτέ!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.