Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας


«Να πληρώσουν τώρα όσοι θησαύρισαν χτες. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας», διεμήνυσε στη χτεσινή της κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τα σημερινά συλλαλητήρια των συνδικάτων.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ο Μάνος Μυλωνάς, εργαζόμενος στη «Swissport», μέλος της Επιτροπής Αγώνα, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, λαμβάνοντας ένα ανεπαρκές επίδομα: «Είναι 2.000 σε αναστολή στην "Aegean", 2.500 - 3.000 στις "Swissport", "Skyserv", "Goldair", πανελλαδικά τα νούμερα είναι μεγαλύτερα». Οπως πρόσθεσε, «είναι χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση ανεργίας, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες έληξαν. Πολλές και επιδεικτικά την ίδια ακριβώς μέρα», με την εργοδοσία να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι με το ΠΔ 81/2003 και τον ν. 3986, οι εταιρείες στο αεροδρόμιο μπορούν να ανανεώνουν τις συμβάσεις εσαεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται 10, 12 και 15 χρόνια, με συμβάσεις ομηρίας. Η εργοδοσία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, υπογράμμισε ο Μ. Μυλωνάς, «όλα αυτά τα χρόνια θησαύριζε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, υπήρχαν 14 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο. Να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της κρίσης!».

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο διεκδικεί, μεταξύ άλλων, προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις από την αρχή της πανδημίας, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η διοίκηση του αερολιμένα από την πλευρά της, μετά από σχετικό αίτημα, δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Στα σκαριά μαζικές απολύσεις στη «Newrest»
Στο μεταξύ, τις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία της «Newrest Hellas» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Οπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη εταιρεία catering, που μονοπωλεί στην τροφοδοσία των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Αττικής και στην πλειοψηφία των αεροδρομίων της χώρας, έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων, ενώ όσοι παραμένουν στη δουλειά «τρέχουν και δεν φτάνουν».

Τώρα, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να «διαπραγματευτούν» με τη διοίκηση τις απολύσεις τους και σχεδιάζει «να πετάξει εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο».

rizospastis.gr