Τι έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο για τα κίτρινα γιλέκα όλες αυτές τις μέρες αλλά και με ποιον τρόπο η κατάσταση εξελίχθηκε από κάτι το αυθόρμητο στην αποκρυστάλλωση συγκεκριμένης δομής; Τι συνέβη εχθές στο Παρισι; Πως έφτασε απο κίνημα αγανάκτησης να καταλήξει σε βανδαλισμούς και πυρπόληση αυτοκινήτων και μαγαζιών σε διαφορά μέρη στο Παρίσι; Και για το τέλος μένει μια μικρή ευχάριστη έκπληξη αλλά με πολύ σημαντικό μήνυμα!
Το “κίνημα” των κίτρινων γιλέκων έχει δώσει και πάλι αφορμή διεθνώς για συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η δομή ενός κινήματος αλλά και οι διεκδικήσεις αυτού. Σίγουρα θα έχετε παρακολουθήσει στα διαφορά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τι έγινε εχθές στο Παρίσι. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω για τα χθεσινά γεγονότα της 1ης Δεκέμβρη στο Παρίσι, κάνοντας πρώτα μια μικρή χρονολογική αναδρομή από την τελευταία διαδήλωση στις 24 Νοεμβρίου(σχετική αναφορά γι’ αυτή την μέρα, κάναμε στο περασμένο μας άρθρο) μέχρι και την χθεσινή διαδήλωση, που εξελίχθηκε τελικά σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, με αρκετές υλικές ζημιές και πάρα πολλές συλλήψεις και τραυματισμούς συμμετεχόντων σ’αυτήν.
Ήδη μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια που συνέβησαν στο Παρίσι την 24η Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σε όλο το κίνημα γενικά, και επίσης επιβεβαιώνει πως παρά την όποια μαζικότητα που μπορεί να είχε η διαδήλωση, ότι δεν θα κάνει πίσω στα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πάρει. Έτσι, έχουμε στο δημόσιο διάλογο μια διαμορφωμένη αντίληψη πως το συγκεκριμένο κίνημα, ναι μεν επηρεάζει αρκετό κόσμο από τα λαϊκά στρώματα, αλλά επίσης έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν από την Κυριακή, 25 Νοέμβρη, άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με βασικές διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλόεν, ξαφνικά και χωρίς να έχει δοθεί κάποια ανάθεση μέσω μιας γενικής συνέλευσης και ψηφοφορίας, 8 άτομα εμφανίζονται ως οι αντιπρόσωποι του κινήματος που στα διαφορά μέσα αλλά και ως αυτοί που τις προσέχεις ημέρες θα βρεθούν στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Matignon για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Édouard Phillipe.
Η αντιπροσωπεία αυτή απευθύνει στην κυβέρνηση “δύο κύριες προτάσεις” …
Η “αντιπροσωπεία” των οκτώ “επίσημων επικοινωνιακών εκπροσώπων” του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” δημιουργήθηκε για να «πραγματοποιήσει σοβαρή και αναγκαία επαφή με εκπροσώπους του κράτους και της κυβέρνησής του», ανακοινώνουν μέσω δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Μια απόφαση που δεν είναι ομόφωνη μεταξύ των υποστηρικτών του κινήματος.
Μετά από διαβουλεύσεις με τους υποστηρικτές της στο Facebook, αυτή η αντιπροσωπεία απευθύνει στην κυβέρνηση “δύο βασικές προτάσεις”: “Επανεξέταση όλων των φόρων” και “δημιουργία μιας συνέλευσης πολιτών” για να συζητήσουν τα θέματα της οικολογικής μετάβασης, που είναι το νέο φορολογικό “μομεράντουμ” της κυβέρνησης Μακρόν πάνω στα προϊόντα των καυσίμων. Επίσης, λόγω της οργής των πολιτών για τα ζητήματα της καθημερινότητας ζητούν να εστιαστεί η συζήτηση στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την επισφάλεια, διευκρινίζει το κείμενο της αντιπροσωπείας.
Πέραν αυτού είχαμε την παρακάτω τοποθέτησή τους: “Η μόνη επιθυμία είναι όλες αυτές οι προτάσεις να υποβληθούν σε ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα”, προσθέτει το κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά από ένα νέο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων και μια ημέρα πριν από την παρέμβαση του Μακρόν , για να αναλύσει και να εξηγήσει το νέο “κοινωνικό” συμβόλαιο, όπως περίπου το εξέφρασε, που θα συνοδεύει την οικολογική μετάβαση μέσω των φορολογικών μέτρων που προτίθεται να πάρει.
Αυτά τα αιτήματα κυμαίνονται από την κατάργηση της Γερουσίας μέχρι την υποχώρηση των εισφορών των εργοδοτών μέσω της αύξησης των εισφορών των ΜΜΕ και των συντάξεων. “Ζητάμε από το κράτος και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να μας συναντήσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν δεν πραγματοποιηθούν συναντήσεις ή σοβαρές προτάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ενδεχόμενης συναντήσης με την κυβέρνηση, οι ενέργειες θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν “, προειδοποιούν οι αντιπρόσωποι.
Η κυβέρνηση απάντησε επισήμως πάνω σ’αυτό το μήνυμα πως οι: “Μεταφορείς μηνυμάτων δεν είναι ηγέτες και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων”
Μέσα στους οκτώ εκπρόσωπους, περιλαμβάνονται και τα δύο άτομα που είναι οι εμπνευστές του κινήματος, προερχόμενοι από την περιοχή, που είχαμε αναφέρει στο περασμένο μας άρθρο, Seine-et-Marne, οι Eric Drouet και Priscillia Ludosky.
Χάρτης του Παρισιού με σημεία επεισοδίων και πυρπολήσεων
Ποιοι ήταν όλοι αυτοί που επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς κτλ; Δεν μπορεί να δοθεί επί του παρόντος μια σαφή απάντηση. Έχουμε όμως αρκετάπαραδείγματα από προηγούμενα περιστατικά στο Παρίσι, με το black block να αναπτύσσει δυνάμεις. Όπως επίσης και κατά καιρούς από αρκετές ακροδεξιές ομάδες που επιδίδονται σε βανδαλισμούς και πυρπολήσεις. Πολλά τα ερωτήματα αλλά δυστυχώς προς στιγμήν το μόνο σίγουρο ειναι ότι πρόκειται για ένα κίνημα χωρίς περιφρούρηση, κάτι που το καθιστά έρμαιο των επιδιώξεων του καθενός γκρουπούσκουλου.
Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση και την επιμονή των ΜΜΕ να εστιάζουν στα γεγονότα των βανδαλισμών, χάθηκε και η ουσία που για πολλούς ανθρώπους ήταν η ευκαιρία να εκφράσουν την αγανάκτηση τους. Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πέρασε στα ψιλά ήταν μια άλλη συγκέντρωση στην πλατεία République, όπου διοργανώθηκε για 16η συνεχή χρονιά, πορεία-διαδήλωση από το πανγαλλικό συμβούλιο των ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων της CGT (Comité national CGT chômeurs et précaires)
Πορεία των ανέργων και επισφαλών με κάλεσμα της CGT σε ένα πλαίσιο κοινωνικού θυμού
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο Παρίσι με την πρόσκληση της CGT να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Μια δέκατη έκτη εθνική έκκληση ξεκίνησε σε ένα πλαίσιο γενικού θυμού, ενώ η κοινωνική ασφάλιση κ η ανεργία είναι εκτός πλάνου της κυβέρνησης.
Τα δικαιώματα αυτά απαγορεύονται επί του παρόντος στα 5.649.600 άτομα που είναι επίσημα εγγεγραμμένα στο Pôle Emploi( το αντίστοιχο του ΟΑΕΔ) στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018, εκ των οποίων μόνο το 42% λαμβάνει επίδομα. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο αριθμός των επισφαλών, είναι «11 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά ή επισφαλείς και ότι είμαστε στην πέμπτη σε μέγεθος παγκόσμια οικονομία», διαμαρτυρήθηκε Tennesse Γκαρσία, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής των Εργαζομένων ανέργων και επισφαλών CGT.
«Οι εργοδότες και η κυβέρνηση μας προσβάλλουν, μας αποκαλούν απατεώνες, τεμπέληδες και εκμεταλλευτές κοινωνικών βοηθημάτων, όμως οι ίδιοι έδωσαν φορολογικές απαλλαγές και μετοχές( ιδιωτικοποιημένων δημοσίων υπηρεσιών) σε επιχειρηματίες και επιχορηγήσεις, με την κυβέρνηση να διοργανώνει αυτό το επισφαλές πλαίσιο για να βάλει τους εργαζόμενους σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και έτσι να τους ασκούν πιέσεις ως εργαζόμενους αλλά και στους μισθούς».
Και σε όλο αυτό το μωσαϊκό που εμφανίστηκε μέσα στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων, προβάλλει και η παραπαίουσα αριστερά της Γαλλίας, που δεν στηρίζει πρωτοβουλίες σαν αυτή της Επιτροπής Ανέργων και Επισφάλειας της CGT, που έχουν ένα ταξικό πρόσημο και με προτάγματα τα οποία να στηρίζουν εργασία, κοινωνική ασφάλεια, υγεία για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Αλλά ψαρεύουν σε θολά νερά και βλέπουν, τάχα μου, “προεπαναστατικές” συνθήκες μέσα σε ένα κίνημα όπου διαφαίνεται ότι η μόνη οργανωμένη δύναμη στο εσωτερικό των κίτρινων γιλέκων είναι η άκρα δεξιά (σας θυμίζεις κάτι;)
Είναι γνωστό βέβαια πως το έργο του Λένιν, “Τι να κάνουμε;” το απεχθάνονται, στην γαλλική οπορτουνιστική/ρεφορμιστική αριστερά, όπως «ο διάολος το λιβάνι». Αχτίδα μέσα σ’αυτήν την αντίδραση που ανεβαίνει την ώρα που η πλειονότητα της αριστεράς απαρνιέται τους ταξικούς αγώνες, είναι μερικά συνδικάτα που ευτυχώς προάγον την πολιτική και τα ταξική πάλη, ακόμα και μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον και με τις δυσκολίες που εμπεριέχει. Η ταξική πάλη μαθαίνεται και κερδίζεται μέσα στους εργασιακούς χώρους, στις απεργίες, στους δρόμους, στα συνδικάτα και όχι στα αμφιθέατρα από μια μικροαστική ελίτ που όλα νομίζει πως τα ξέρει και που θεωρεί πως κάθε έκφραση της αγανάκτησης φέρνει και επαναστατικές συνθήκες…
Α.Π
Kατιούσα