Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Aνακοίνωση ΔΕΣΚ-Σ

 


ΑΘΗΝΑ,  18 /11/2021

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις Σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις σιδηροδρομικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι συνειδητά σχεδιασμένο και οφείλεται κυρίως στη βασική πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες στο Σιδηρόδρομο. 

Αρχικά ο νόμος Αχτσιόγλου και στη συνέχεια ο νόμος – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ήρθαν για να νομιμοποιήσουν την εργασιακή ζούγκλα για εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας – ατομικές συμβάσεις – μπλοκάκια – «νοικιαζόμενους», εργολάβους κ.λ.π.

Η εντατικοποίηση, η αλλότρια εργασία, οι «κόντρα» βάρδιες, η μη κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργούνται με τη συνταξιοδότηση έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού και μιας σειράς άλλων παραγόντων, δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρών ατυχημάτων. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα.

Η ανάγκη υπεράσπισης της υγείας και της ζωής μας σε αυτές τις συνθήκες μέσα στους εργασιακούς χώρους αλλά και η ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων δενμπορεί να γίνεται μεμονωμένα «κατά τύχη» και κατά περίπτωση και φυσικά δεν αρκούν οι εκ των υστέρων μεμονωμένες αντιδράσεις.

Η απεργιακή κινητοποίηση σήμερα στα Μ.Μ.Ε. μας αφορά και εμάς στο Σιδηρόδρομο.

Έχουν μεγάλη ευθύνη οι πλειοψηφίες των Σωματείων και της Π.Ο.Σ. για τη μη συμμετοχή των Σιδηροδρομικών σε αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση. 

Η παράταξη της ΔΕΣΚ-Σ με την ανακοίνωσή στης στις 15/11/2021, ενημέρωσε και ζήτησε από τα Σωματεία και την Π.Ο.Σ. να πάρουν αποφάσεις για οργάνωση κινητοποιήσεων για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση.

 

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. 

Ζ Η Τ Α Μ Ε: 

✓ Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, κατάργηση κάθε άλλης μορφής απασχόλησης εργασίας, κατάργηση των εργολαβιών .
✓ Εξάλειψη της αλλότριας εργασίας.
✓ Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (επανειλημμένα τα έχουμε καταθέσει).
✓ Τήρηση των Κανονισμών Ασφαλείας της Κυκλοφορίας (τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες).

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκλειστικά Δημόσια και Ασφαλή. 

 

Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε   τα Σωματεία και την Π.Ο.Σ. να πάρουν ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Συντονισμό δράσεων για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με όλα τα Σωματεία των Μ.Μ.Μ.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

 ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ