Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ- Κινητοποίηση στις 29/11 για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς-



Τον συντονισμό της πάλης τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών αποφάσισαν σωματεία της Αττικής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου, ανταποκρίθηκαν σωματεία και συνδικαλιστές από κλάδους και χώρους δουλειάς στους οποίους τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή ή ακόμα και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας απειλούν καθημερινά την ασφάλεια, την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.

Η σύσκεψη κατέληξε στη απόφαση να οργανωθεί κοινή κινητοποίηση τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Την ανάγκη να συντονιστεί η δράση και η διεκδίκηση «για αυτό που φαντάζει αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι, δηλαδή να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να επιστρέφουμε ξανά υγιείς στο σπίτι μας», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στην εισηγητική του ομιλία επεσήμανε πως «ιδιαίτερη σημασία έχει και γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο η σύνδεση των εργατικών “ατυχημάτων” με μια σειρά νόμους προηγούμενων ετών, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιους κλάδους ή η μη ένταξη άλλων που πολλαπλασιάζει τα εργοδοτικά εγκλήματα, ενώ πραγματική τομή στα εργασιακά και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα αποτελεί ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ που βαφτίστηκε με το όνομα του τωρινού υπουργού Εργασίας και δίνει αβάντα στα πανιά της εργοδοσίας, για να κάνει ουσιαστικά ό,τι γουστάρει, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και βάζοντας σε δεύτερο πλάνο ακόμη και την ίδια την ζωή μας».

Ανέδειξε την παντελή απουσία πρόληψης, τη μη πραγματοποίηση αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων που πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο κλάδοι που από την ίδια την φύση της εργασίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας τους. «Η υποβάθμιση της ΠΦΥ και συνολικά του δημοσίου συστήματος Υγείας έχει άμεσες συνέπειες, οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό εμάς και τις οικογένειές μας, αφού οι δαπάνες για ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη συνεχώς αυξάνονται», επισήμανε.

«Κάθε τρεις ημέρες ένας εργάτης χάνει την ζωή του στο χώρο δουλειάς ενώ καθημερινά έχουμε 19 ατυχήματα χωρίς να προσμετρούνται τα αδήλωτα, κάτω από την πίεση και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ξέχωρα ότι υπάρχει και ανασφάλιστη εργασία όπως στην οικοδομή που οργιάζει, αλλά και σε άλλους κλάδους», επισήμανε επικαλούμενος τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΠΕ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας, να πηγαίνουμε στην δουλειά μας και να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι μας», υπογράμμισε ο Π. Αλεξανδράκης. (Διαβάστε εδώ όλη την εισήγηση)

Την πείρα από την λειτουργία των μεικτών Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ζώνη και τη συμβολή των συστηματική ελέγχων μετέφερε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Παράλληλα κατήγγειλε την διαρκή προσπάθεια για υπονόμευσή τους από τους εργοδότες, που έχουν φτάσει ακόμα και στο σημείο να κατηγορούν τα μέλη του Συνδικάτου που συμμετέχουν σε αυτή για θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, καθίζοντας στο σκαμνί μέχρι και επιζώντες ατυχημάτων.

Στις επαγγελματικές ασθένειες, όπως τα μυοσκελετικά προβλήματα που τσακίζουν τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ. Υπενθύμισε το πρόσφατο δυστυχήματα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφο τους και τον πολυήμερο αγώνα που πυροδότησε. «Πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και αντικείμενο καθημερινής πάλης το πως θα γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας», ξεκαθάρισε.

Το ...παιχνίδι των επιχειρήσεων και των εργολάβων που πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, όσον αφορά τις ευθύνες για τα μέτρα προστασίας και τα εργατικά ατυχήματα, κατήγγειλε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

«Κάθε μέρα τσακιζόμαστε, κάθε μέρα σακατευόμαστε», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εξηγώντας πως όσον αφορά τους διανομείς που τραυματίζονται, είτε πιο ελαφρά είτε πιο βαριά, την ώρα της δουλειάς το μέτρημα έχει χαθεί.

Τους «κόφτες» που στερούν από εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και τραυματισμούς την αναπηρική σύνταξη αναγκάζοντας σακατεμένους ανθρώπους να ψάχνουν δουλειά στην οικοδομή η να προσπαθούν να αλλάξουν κλάδο στα 60 τους χρόνια, στηλίτευσε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Τη συχνότητα των ακρωτηριασμών των εργαζομένων στα ξυλουργεία επισήμανε ο Λάμπρος Μαρμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος το Συνδικάτο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Αθήνας και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες.

902