Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ζητάνε πίσω το δώρο «χέρι με χέρι»

Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις σε εργαζόμενους να επιστρέψουν «χέρι με χέρι» το Δώρο των Χριστουγέννων μόλις το πάρουν, αλλά και οι εργοδοτικές επιθέσεις σε εργαζόμενους που απαιτούν την αυτονόητη καταβολή του, δεν έπεσαν από τον ουρανό. 
Η ασυδοσία και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς τρέφονται από τα αντεργατικά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το «πάνω απ' όλα τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», που είναι το «δόγμα» της αστικής πολιτικής σε ανάπτυξη και κρίση.
 Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να καταβληθεί ολόκληρο το Δώρο σε όσους το δικαιούνται και αποφάσισε να καταβάλει αναλογικά μόνο ένα μέρος του σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και όχι μόνο, κάνοντας «σινιάλο» στην εργοδοσία να ξεσαλώσει. Ετσι, πάνω από ένα εκατ. μισθωτοί θα πάρουν το επίδομα κουτσουρεμένο και μάλιστα σε δύο δόσεις για το ποσό που αναλογεί στο κράτος! 
Ολα αυτά, μαζί με τη «δυσφορία» που εκφράζουν οι μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις για την υποχρεωτική καταβολή του Δώρου σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να το καταργήσουν και στον ιδιωτικό τομέα, με τις πλάτες της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα «εγγυάται» την καταβολή του.
 Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά και να μην αφήνουν αναπάντητο κανέναν εκβιασμό και καμία απειλή. Παλεύοντας με τα συνδικάτα τους για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να μην επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν λάφυρο έστω κι αυτήν τη μικρή ανάσα που προσφέρουν σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ο 13ος και ο 14ος μισθός.