Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Aνακοίνωση ΔΑΚΕ ομοσπονδίας σιδηροδρομικών

ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

            ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΑΘΗΝΑ, 31 / 12 / 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΠΕΠ & ΠΕΠΕ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΣΣΕ 

 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΙ ”ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ”…ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


     Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το σύνολο της ανθρωπότητας, με την πανδημία να μετατρέπεται σε σφοδρή οικονομική και εργασιακή κρίση δοκιμάζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως εργαζόμενους, τα προεδρεία των σωματείων ΠΕΠ και ΠΕΠΕ αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών του μαζικότερου επιχειρησιακού και καθ’ ύλην αρμόδιου σωματείου ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τις υπογραφές 438 εργαζομένων, υπέγραψαν και παρέδωσαν άνευ όρων το θεσμό της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και τα θεμελιώδη Δικαιώματα των εργαζομένων, στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

      Όσο και να προσπαθεί το κλαδικό σωματείο της ΠΕΠΕ και ο τομεάρχης μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, να εμφανίσουν με χρυσό και λαμπερό περιτύλιγμα την υπογραφή τους, οι όροι που εμπεριέχονται και υπεγράφησαν στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ (ΕΣΕΕ) αντίκειται σε στοιχειώδεις διατάξεις του συλλογικού εργατικού δικαίου και σε διατάξεις του συντάγματος, διαμορφώνοντας ένα “Μνημείο Ξεπουλήματος και Υποταγής” στις πιο ανάλγητες εργοδοτικές επιθυμίες.


        Οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν για τη διετή ΕΣΣΕ είναι οι Ιδιοκτήτες και οι διοικούντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κανείς άλλος.

 Με τέτοιο δώρο στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον κ.Τσαλίδη από τα Προεδρεία των Σωματείων των ΠΕΠ και ΠΕΠΕ, δικαιούνται όχι μόνο να πανηγυρίζουν αλλά να ξαναπιστέψουν στην ύπαρξη του “Άγιου Βασίλη”…από το μακρινό Ροβανιέμι.

Το “κάρβουνο” που δόθηκε σε εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πλέον με τη σφραγίδα των ΠΕΠ και ΠΕΠΕ εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς τους αλλά και για τα μελλοντικά συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, δεν είναι χρυσό αλλά μαύρο.


      Η ημέρα της υπογραφής, αυτής της ΕΣΣΕ, αναμφίβολα αποτελεί μια ήττα για τα υγιή Συνδικάτα και μια ημέρα ΝΙΚΗΣ του πιο αδίστακτου εργοδοτικού συνδικαλισμού. 


     Αυτή η σύμβαση πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την υπογραφείσα ΕΣΣΕ του ΟΣΕ το 2011, την περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα βρίσκονταν σε απειλή χρεοκοπίας, με το 1ο Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις προς την Τρόικα σε πλήρη ισχύ και περιείχε αυτούσιες διατάξεις του Ν.3891/2010!


      Ήταν τότε που μια ομάδα στελεχών της ΠΑΣΚΕ αποχώρησε και εντάχθηκε στον ανερχόμενο δημοσκοπικά ΣΥΡΙΖΑ. 

     Αυτή η ίδια ομάδα, δεν άντεξε πολιτικά και συνδικαλιστικά τα δύο πρώτα Μνημόνια, αλλά “κατάπιε” κυριολεκτικά αμάσητο το 3ο του Σύριζα αλλά και τις επαχθείς δεσμεύεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του για πολλά χρόνια μετά, με αποκορύφωμα το Υπερταμείο των 99 ετών…

     Αυτή η ίδια ομάδα που δεν άντεξε ρυθμίσεις ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ και τον ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, σε μια εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο, σήμερα “καταπίνει” αμάσητο το κόλπο γκρόσο της ιδιωτικής -Ιταλικών Συμφερόντων- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όχι μόνο υπογράφει κατάπτυστα ΠΛΑΦΟΝ για τους παλιούς και τους νέους στην υποχρέωση ένταξης του προσωπικού, αλλά και τη ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των μισθολογικών διαφορών με την φράση που θα τους ακολουθεί σε όλη τους την ζωή... “ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ”!!!

     Αυτή η ίδια ομάδα επιχειρεί να “βαφτίσει” ως αύξηση την στοιχειώδη υποχρέωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και διαχωρίζει ανεδαφικά τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους...

Είναι οι ίδιοι που θεωρούν αρκετά τα 60€ και τα 100€ γιατί τάχα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταγράφει ζημιές πότε 7εκ.€ και πότε 3εκ.€, χαρίζοντάς της τα δικαιούμενα πόσα ύψους 1,5 εκ.€ το χρόνο από τις μισθολογικές διαφορές!!!


Όμως συγκινούνται;

Όχι βέβαια...γιατί όπως λέει ο λαός μας: «από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί»...


 Αυτοί που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους στο παρελθόν με φράσεις τύπου “δεν θα το επιτρέψουμε” σήμερα απλόχερα προσφέρουν τα...ιμάτια των συναδέλφων τους «δώρο» στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μόνο των άλλων ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ…

      Προσφέρουν εξτρά δώρο, σε αυτήν την Ιδιωτικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του καθηγητή κ. Τσαλίδη, που λαμβάνει με απ´ευθείας ανάθεση κρατική οικονομική ενίσχυση 50 εκ.€ το χρόνο για υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας που όμως δεν υλοποιεί.


    Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έλαβε για δύο μήνες (Ιούλιο & Αύγουστο) 8εκ.€ κρατική ενίσχυση λόγω πτώσης τζίρου και θα λάβει άλλα τόσα για άλλους δύο μήνες.  


   Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ που (ξε)πουλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναντι 45 εκ.€ 22 εκ.€ αντίστοιχα, όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ που κοστολογούσε μόνο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 225 εκ.€…. 

     Κάπως έτσι στήθηκαν και λειτουργούν ακόμη οι “αρμοί της εξουσίας”… 


      Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που όλα αυτά τα χρόνια απολαμβάνει μέχρι ενός τα ευρώ της κρατικής επιδότησης παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τόσο τα εκ της νομοθεσίας προβλεπόμενα, όσο και τα συμφωνηθέντα βάσει των συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο καθότι δεν επένδυσε ΟΥΤΕ 1€ από τα 500εκ.€ που είχε δεσμευτεί,(διετία 2018-2020)!


      Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προεκλογικά εμφάνισε τα...”ασημένια βέλη” για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τα εξαφάνισε, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που για να εξαγοράσει την ΕΕΣΣΤΥ με μικρότερο κόστος, με νομοθετική παρέμβαση του κ.Σπίρτζη πραγματοποιήθηκαν 120 μετατάξεις προς τον ΟΣΕ ελαφρύνοντας το κόστος μισθοδοσίας της...

        

     Είναι προφανές και κυρίως αναγκαίο ότι η αλλαγή σε πρόσωπα, αντιλήψεις και πολιτικές στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να αποτυπωθούν και στη διαχείριση των σχέσεων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι λογικές, οι πρακτικές και οι στρεβλώσεις Σπίρτζη, που παραμένουν έως σήμερα, επιβάλλεται να εγκαταλειφθούν το ταχύτερο δυνατόν.  

     Το πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημική κρίση δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων. Η αναγκαία κρατική στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνοδεύεται από απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της πιστής τήρησης των συμφωνηθέντων.

      Οι “αρμοί της εξουσίας” που αναπολεί ο κύριος Τσίπρας και τα αποστήματα που παράγουν, απαιτείται να καταπολεμηθούν για λόγους εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος. 

      Η εμφατική λαϊκή εντολή προς τη ΝΔ, άλλωστε, ήταν να αλλάξει 180 μοίρες την πορεία της Χώρας… Να τα αλλάξει ΟΛΑ… Νοοτροπίες, δημαγωγίες, συνωμοσίες, θύλακες διαφθοράς.

      Η επαναξιολόγηση και αναθεώρηση των σχέσεων ΔΗΜΟΣΙΟΥ– ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι επιτακτική. Το κρίσιμο αυτό έργο οφείλει να γίνει προσωπικό στοίχημα του αρμόδιου Υπουργού κ. Καραμανλή ΑΜΕΣΑ!

      ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ με τη διατήρηση του νοσηρών φαινομένων. Τα “κληροδοτήματα” Σπίρτζη πρέπει να εκλείψουν και όχι να υποθάλπονται.

          Καταγγέλλουμε, λοιπόν, τις πλειοψηφίες των Σωματείων ΠΕΠ και ΠΕΠΕ που οι παρατάξεις τους, ΣυνΕξέλιξη, Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση και Εκκίνηση, συμπορεύονται κομματικά, ιδεολογικά και κυρίως προπαγανδιστικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Με την ΑΘΛΙΑ ΕΣΣΕ που υπέγραψαν ΧΑΡΙΖΟΥΝ στον εργοδότη το κόπο και τον μόχθο χρόνων δουλειάς των εργαζομένων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ…

 

     Καταγγέλλουμε τις πλειοψηφίες των Σωματείων ΠΕΠ και ΠΕΠΕ για ακραιφνή εργοδοτικό συνδικαλισμό και ξεπούλημα των συναδέλφων-εργαζομένων.


     Καταγγέλλουμε την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την εξόχως παραβατική και αντεργατική συμπεριφορά της, για τα ψεύδη και φυσικά τη μη χορήγηση των οικονομικών στοιχείων για την υπογραφή σύμβασης προς όλα τα συνδικάτα.

     Καταγγέλλουμε τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις, τις υπόγειες διαδρομές και την επιλεκτική μεταχείριση από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.  

     Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, αφού παρά την απευθείας ανάθεση των ΥΓΟΣ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη σημαντική κρατική οικονομική βοήθεια, η Εταιρεία ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ούτε το Εργατικό Δίκαιο, ούτε τους Εργαζόμενους, ούτε και την αρωγή που λαμβάνει.


Είμαστε εδώ και Είμαστε πολλοί!!!

     Είμαστε εδώ, φορώντας μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό, μάσκα για την προστασία όλων των συναδέλφων και όχι για δούναι και λαβείν με τη διοίκηση!!!

     Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με τους συναδέλφους μας και τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργασιακού μας χώρου ΟΛΑ ΟΣΑ μας έκλεψαν με την υπογραφή τους!!!

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ   ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ 

ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ