Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

3 στους 10 με εισόδημα κάτω των 1000 ευρώ τον χρόνο

Μια αποκαλυπτική «ακτινογραφία» για τη φτώχεια που αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους, δίνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με αυτά, 6 στους 10 ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο και μάλιστα 3 στους 10 κάτω από 1.000 ευρώ.

 Την ίδια ώρα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σηκώνουν στις πλάτες τους τα φορολογικά βάρη, με την εφαρμογή και των περιβόητων «τεκμηρίων διαβίωσης», που προσθέτουν έξτρα φόρο τουλάχιστον για έναν στους τρεις. Κατά τ' άλλα, ο μεγάλος πλούτος κρύβεται καλά μέσα στους λαβύρινθους των μετοχικών σχημάτων και των εταιρικών κερδών (ή ζημιών), με αποτέλεσμα μόλις 407 δηλώσεις να εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ. 

Με την εικόνα αυτή, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι τα λαϊκά στρώματα φτάνουν να πληρώνουν το 95% σχεδόν των φόρων, όταν το κεφάλαιο συνεισφέρει με φιλοδωρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο αντλεί προνόμια, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. 

Οσο λοιπόν κι αν η στατιστική αποτύπωση δεν αποτελεί πιστό αντίγραφο της πραγματικότητας, τα στοιχεία για τις δηλώσεις δίνουν και με το παραπάνω το περίγραμμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που φορτώνει διαχρονικά τα λαϊκά στρώματα με νέα βάρη, συμπιέζει ολοένα και περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και στηρίζει με όλα τα μέσα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ριζοσπάστης