Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Μας έσωσαν πάλι:Στο στόχαστρο πολύτεκνοι και ανάπηροι - Έρχονται ηλεκτρονικά διόδια και πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ

Τα οικογενειακά επιδόματα είναι στο επίκεντρο της 3ης αξιολόγησης και των συζητήσεων που είχαν την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου. Ήδη έχουν συμφωνήσει να πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία μέσω της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη απόφασης για προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζόμενων. Επιπλέον στις συναντήσεις της Παρασκευής ήταν στην ατζέντα η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζόμενους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ εκτιμούν ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκέμβρη και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέρος των προαπαιτούμενων πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup πιθανά στις αρχές Γενάρη. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη διάσκεψη των προέδρων ενημέρωσε ότι έως και σήμερα Παρασκευή δεν είχε πληροφόρηση για το αν θα χρειαστεί συνεδριάσει η Ολομέλεια προκειμένου να ψηφίσει προαπαιτούμενα.

Επίθεση στα επιδόματα

Με κομψή φρασεολογία ντύνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο την επίθεση στα επιδόματα των πολύτεκνων. Σαν πρόσχημα αναφέρουν «τη βελτίωση της στόχευσης και την αύξηση της ισότητας μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του «συμπληρωματικού μνημονίου» για την 3η αξιολόγηση που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Στόχος να νομοθετηθεί «ένα ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον επίδομα ενός τέκνου και το πολυτεκνικό επίδομα». Οι κλίμακες με τις εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του νέου επιδόματος θα καθοριστούν με βάση το σύστημα που εφαρμόστηκε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Προ των πυλών και η ...«μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας» με τη «μετάβαση από την τρέχουσα αξιολόγηση αναπηρίας» στη «λειτουργική εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να ασκεί καθημερινές δραστηριότητες». Δηλαδή δεν θα παίρνεται υπόψη η ιατρική εκτίμηση της αναπηρίας, αλλά αν το συγκεκριμένο άτομο είναι ικανό να ασκεί κάποιες λειτουργίες, μέθοδος που αναμένεται να οδηγήσει και εδώ σε περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας, όπως ακριβώς προτείνονταν σε σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συμφωνία για τον επανυπολογισμό των συνταξεων

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων και για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων και τον καθορισμό της «προσωπικής διαφοράς» είναι το ζητούμενο των επαφών της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού έως το τέλος του 2017, προκειμένου στο τέλος του 2018 να τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές, αρχίζοντας από τις συντάξεις του Γενάρη του 2019.
Οι περικοπές θα επιφέρει στους παλιούς συνταξιούχους για την τριετία 2019 - 2021 απώλειες ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το 1% του ΑΕΠ, για το οποίο αρχικά έκανε λόγο η κυβέρνηση, κατανέμονται ως εξής: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021.

Έκλεισε η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ 

Οριστικοποιήθηκε η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τους εκπροσώπους των κλιμακίων.
Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας, ενώ για τους εργαζόμενους αρκέστηκε να δηλώσει πως θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.
Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.
Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Υγείας, ο υπουργός Α. Ξανθός ανέφερε ότι στην προχθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς υπήρξε συμφωνία στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» και το «τεχνικό μνημόνιο» στα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Το νέο πακέτο μέτρων φέρνει νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για τον λαό, καθώς υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «εξορθολογισμός των δαπανών για την Υγεία», μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Λήψη «διαρθρωτικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών». Νέα εργαλεία περικοπών, μέσα από «μια κρίσιμη μάζα κατευθυντήριων γραμμών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις οδούς περίθαλψης ασθενών (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη), για τις οδούς που έχουν τις μεγαλύτερες θεραπευτικές και οικονομικές συνέπειες για να τροφοδοτήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Σε εφαρμογή μπαίνουν και οι «κόφτες» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την εισαγωγή μέχρι το Μάρτη του 2018 της «υποχρεωτικής εγγραφής ασθενούς σ' έναν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα ενεργεί ως φύλακας ("gatekeeper" - "πορτιέρης") που θα είναι υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς».

Και ηλεκτρονικά διόδια για περισσότερα κέρδη

Για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ηλεκτρονικών διοδίων στις εθνικές οδούς ενημέρωσε το κλιμάκιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του Δεκέμβρη με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και ο στόχος είναι τα ηλεκτρονικά διόδια να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έως τις αρχές του 2019. Με τα ηλεκτρονικά διόδια οι κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και την Εγνατία που σύντομα θα παραχωρηθεί θα αυξήσουν τα κέρδη τους διότι θα μειωθεί το προσωπικό όπως επίσης ο αριθμός όσων δεν πληρώνουν το τσουχτερό αντίτιμο.
Ο Χρήστος Σπίρτζης ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου και η Εγνατία Οδού να περάσει στα χέρια επιχειρηματικού ομίλου, ενώ γνωστοποίησε ότι με τον νέο ΚΟΚ καταργείται η υφιστάμενη ρύθμιση για έκπτωση 50% όταν πληρώνονται οι κλήσεις της τροχαίας εντός 10ημέρου και πως τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.
Στα «προαπαιτούμενα» είναι και η ανταγωνιστικότητς των επιχειρηματικών Ομίλων και η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη», εστίασε, για μια ακόμη φορά, στα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι το «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημο με την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και το παράλληλο άνοιγμά της στην Ανατολή», ενώ, όπως είπε «η Ελλάδα τείνει να καταστεί βασική γέφυρα της Ευρώπης προς την Κίνα και την ΝΑ Ασία είτε ως ενεργειακός είτε ως διαμετακομιστικός κόμβος».