Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών για τα νέα μέτρα

                                 Αθήνα 10/5/2017
                                                                        
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος, παινεύεται για τη συμφωνία και τα μέτρα «φωτιά και τσεκούρι» σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις κλπ, που υπέγραψε με τους δανειστές και τα οποία ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή στις 17 & 18 Μαίου, μέτρα που στοχεύουν στην παραπέρα στήριξη και ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δις ετησίως, που θα προστεθούν στα προηγούμενα και θα  «ματώσουν» συνταξιούχους και εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα για πάρα πολλά χρόνια, όπως το πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022, η καρατόμηση κοινωνικών  δικαιωμάτων ύψους 500 εκ. ευρώ από το 2018 (οικογενειακό επίδομα, επιδ. Θέρμανσης, επιδ. ανεργείας, αναπηρίας, ΕΚΑΣ κλπ), μείωση των δαπανών για ιατρική περίθαλψη, μείωση κατά 30% της αποζημίωσης για φάρμακα & διαγνωστικές εξετάσεις,  αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της έκπτωσης φόρου κ.α.

Επίσης από το 2019 και για κάθε χρόνο μείωση μέχρι και 18% των κύριων συντάξεων ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, ύψους 1,8 δις ευρώ λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, που σημαίνει εξαφάνιση δυο ακόμη συντάξεων. Σε περίπτωση που δεν πιάνεται ο στόχος του 1,8 δις ευρώ θα επεκτείνεται το πετσόκομα και στις επικουρικές συντάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση υποχρεούται από τη συμφωνία να υποβάλλει στο ΔΝΤ, μηνιαίες καταστάσεις με τον αριθμό των συνταξιούχων και το ύψος της συνταξιουχικής δαπάνης!!!.
Από το 2020 ή το 2019, αν δεν πιάνονται οι στόχοι της συμφωνίας (4ο μνημόνιο), μείωση του αφορολόγητου (νέα αφαίμαξη μέχρι και 600 ευρώ ετησίως), ενώ η υλοποίηση των όποιων αντίμετρων συνδέεται άμεσα με την υπεραπόδοση των μέτρων και πάντοτε σε συμφωνία με τους «θεσμούς».
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επικαιροποίηση του αντεργατικού πλαίσιου από το 2011 και μέχρι σήμερα, καθώς και την ενίσχυσή του με την απελευθέρωση, ουσιαστικά, των απολύσεων, το έμμεσο λοκ-αουτ,  το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της διαδικασίας προκήρυξης απεργίας.
Με την ίδια συμφωνία, που κυριολεκτικά «σφάζει στο γόνατο» εργατολαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, προσφέρει στο κεφάλαιο, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, όλο το Δημόσιο πλούτο, θεσμοθετεί τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις-προτάσεις του ΣΕΒ (μείωση φορολογίας, ενεργειακά, κόκκινα δάνεια, αναπτυξιακά μέτρα-χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, ελκυστικό!!! επιχειρηματικό περιβάλλον κλπ.
Συνάδελφοι,
Μπροστά σ’ αυτήν τη νέα αντεργατική, αντιλαϊκή συμφωνία  μία και ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων: ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ενάντια στη νέα  ληστεία κυβέρνησης – Ε.Ε, Κεφαλαίου με:
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ όλων των απωλειών μέχρι σήμερα,  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ όλων των σύγχρονων αναγκών μας.
ΟΛΟΙ στις 17 Μάη, στη Γενική απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: Στην ΑΘΗΝΑ, ώρα 10 στην πλ. Εθνικής Αντίστασης, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ώρα 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου
ΟΛΟΙ  στις 18 Μάη, στην παναττική, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) ώρα  10 στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης και στα απογευματινά συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε όλες τις πόλεις.

                                                                          Το Διοικητικό Συμβούλιο