Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το νομοθετικό τερατούργημα

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) η συζήτηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα, για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που φέρνει η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να ψηφιστεί χωρίς καθυστερήσεις το αντιδραστικό αυτό νομοθετικό κείμενο, και πιο συγκεκριμένα μέσα στην επόμενη βδομάδα.
Συνεχίζοντας την πρόκληση απέναντι στο λαό, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «βάζει τάξη». «Ρυθμίζει ένα δικαίωμα», είπε χτες ο υπουργός που εισηγείται το νομοσχέδιο, Μ. Χρυσοχοΐδης, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, αφού πρόκειται για αντιδραστικές διατάξεις που αποτελούν διαρκή πόθο των κυβερνήσεων εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η συζήτηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων είχε ξανανοίξει το 2001 - 2002, με πρόσχημα την «ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», σε μια περίοδο που εντάθηκε συνολικά το πλέγμα καταστολής της λαϊκής δράσης. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και με βάση τη στρατηγική που υλοποιείται ήδη σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

«Οι αλλαγές δεν αφορούν συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνονται από τα τριτοβάθμια σωματεία, αλλά για παράδειγμα συγκεντρώσεις των 50 ατόμων», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια προσπάθεια να ρίξει προπέτασμα καπνού για την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου που είναι η ένταση του αυταρχισμού. Κάτι που το επιβεβαιώνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αφού καθιστούν την αστυνομία «εκτιμητή» του μεγέθους και του σκοπού μιας συνάθροισης, ώστε να επιτρέπει, να απαγορεύει, ακόμα και να διαλύει μια συγκέντρωση. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο «διοργανωτής» της συγκέντρωσης που θα έχει λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται δεν θα έχει την ευθύνη τι θα κάνουν οι «μπαχαλάκηδες», παριστάνοντας προφανώς τον ανήξερο για τις προβοκάτσιες που στήνουν κύκλοι που σχετίζονται συχνά με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να χτυπηθούν διαδηλώσεις και να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Για τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά αν χρειαστεί «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας».