«Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» είναι ο τίτλος της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει στην Αθήνα, στις 23 και 24 Νοέμβρη, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ), σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Τα ζητήματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης απαριθμεί σε άρθρο του στον Τύπο ο πρόεδρός της, Γιώργος Βερνίκος.
Η «εξυγίανση» και η «αποτελεσματική λειτουργία του κράτους Πρόνοιας στη βάση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», η «στήριξη των κλάδων της οικονομίας μας που ως χώρα διαθέτουμε ισχυρό πλεονέκτημα», η «ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να γίνεται ελκυστικό το οικονομικό περιβάλλον για νέες και τεχνολογικά προηγμένες επενδύσεις», είναι μερικά από τα σημεία στα οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της ΟΚΕ.
Αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, όντας και γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, είναι ...ειδικός στα θέματα της «ανταγωνιστικότητας». Πριν ένα μήνα, ο εργοδοτικός φορέας στον οποίο ανήκει, έκανε τον απολογισμό της «επταετίας των μνημονίων», πλέκοντας το εγκώμιο στο «πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και εκθειάζοντας τη «σημαντικότατη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προς τις τιμές και το κόστος» που επέφερε. Κυβερνήσεις και εργοδότες, από τη μια, ενισχύουν με φθηνή εργατική δύναμη και ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη, διαμορφώνουν με κάθε μέσο «συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης».