Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Οι «καυτές πατάτες» της επόμενης Βουλής - Διερεύνηση για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

(σχόλιο ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ:Σχετικα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ΝΔ  θελει να εξετάσει το υψος του τιμήματος  της πωλησης και οχι το αν έπρεπε να πουληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Απλά το θυμίζουμε  για να μην νομίζει η ΝΔ ότι μασάμε κουτόχορτο)

Αντιμέτωπη με την διερεύνηση υποθέσεων πιθανώς αξιόποινων πράξεων που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα θα βρεθεί η επόμενη Βουλή. 
Το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει πως “ μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.”.
Ωστόσο ο Συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου ότι “ η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα παραγραφής τυχών ποινικών ευθυνών αν η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν έχει μακρά πνοή. 

Δηλαδή, σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή συγκροτηθεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και διαλυθεί για να πάμε σε νέες εκλογές, όπως έγινε το 2012 με την Βουλή της “μιας ημέρας” τότε ενεργοποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 86 περί παραγραφής των αδικημάτων.
Οι υποθέσεις
Οι εκκρεμείς υποθέσεις που θα κληθεί να διερευνήσει η επόμενη Βουλή αφορούν πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2015-2019.
Novartis
Ειδικότερα, η ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Νοβάρτις προκειμένου όπως λένε “να αποκαλυφθεί η σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων”.
Υπόθεση Γιάννη Αγγελή
Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή για τον “ύποπτο” ρόλο ενός κυβερνητικού στελέχους που ασκούσε πιέσεις στην δικαιοσύνη με το όνομα “Ρασπούτιν”.
Υπόθεση ΔΕΠΑ - Μανώλη Πετσίτη
Μια δεύτερη υπόθεση που πιθανώς  να διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή είναι η υπόθεση της ΔΕΠΑ και η σύνδεση του Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά.
Σε αυτή την έρευνα μάλιστα ενδέχεται να εξεταστεί και η εξαγορά της  πτωχευμένης  ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας από την Ελλάδα που έγινε στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο επίκεντρο τα κονδύλια της μεταναστευτικής κρίσης
Στο μικροσκόπιο της επόμενης Βουλής αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, να μπει και η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την μεταναστευτική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά δυο περιπτώσεις για σύμβαση 100 εκατ. από το υπουργείο Άμυνας.
Ανοιγει ο φάκελος για το Μάτι
Ασφαλώς και η επόμενη Βουλή θα ανοίξει τον “φάκελο” για την τραγωδία στο Μάτι αναζητώντας πολιτικές ευθύνες για το θάνατο 100 συμπολιτών. 
Έργα υποδομών - ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αυτοκινητόδρομοι
Επίσης, θα διερευνηθούν όλα τα έργα και οι αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αντίτιμο 45 εκ. ευρώ αντί 300 εκ. ευρώ, η κατάτμηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος από τον Χρήστο Σπίρτζη για να συμμετέχει με απευθείας ανάθεση ο Χρήστος Καλογρίτσας και η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 20 χρόνια, έναντι τιμήματος 630 εκ. ευρώ.

Το δεδικασμένο
Βασικό επιχείρημα για την μη παραγραφή των ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων αποτελεί το “δεδικασμένο” του 2012.
Τότε, η Βουλή είχε συγκροτηθεί μόλις για μια ημέρα και προκηρύχθηκαν εκ νέου η εκλογές. Όμως, το Ειδικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν παραγράφεται κανένα αδίκημα.
Τότε η εκκρεμής υπόθεση που απειλούνταν να παραγραφεί ήταν η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και οι ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο η σημερινή αντιπολίτευση δεν αρκείται σε αυτό το “δεδικασμένο” και για αυτό επιδιώκει την επομένη των εκλογών να έχει αυτοδυναμία στην Βουλή.
dikaiologitika.gr