Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

Αλλο ένα προπαγανδιστικό βίντεο κυκλοφόρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά με θέμα τα Εργασιακά. Κοιτώντας την κάμερα, στελέχη της κυβέρνησης διαφημίζουν μεταξύ άλλων τη «μείωση της ανεργίας», τους «ελέγχους του ΣΕΠΕ», τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για να προσλαμβάνει τζάμπα εργαζόμενους, την «κατάργηση του υποκατώτατου μισθού» και την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. 
Τι λείπει; 
Τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα», που αυξάνονται διαρκώς από το 2012. Το ότι η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, απολαμβάνοντας την ασυλία που της παρέχει η κυβέρνηση, με την ανυπαρξία ουσιαστικά ελέγχων, αφού π.χ. το 2016 (για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001 (!) 

Λείπουν τα στοιχεία που δείχνουν τη γιγάντωση των σχέσεων εργασίας - «λάστιχο», τη ραγδαία αύξηση της μερικής και προσωρινής εργασίας, που αφορά το 60% των νέων θέσεων. Λείπουν, τέλος, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν αλλάζουν με την αύξηση λίγων ευρώ στον κατώτερο μισθό. 
Επομένως, το «δίκαιο που έγινε πράξη», όπως ακούγεται στο σποτ της κυβέρνησης, είναι το «δίκαιο» της εργοδοσίας, που βλέποντας το βίντεο θα μπορούσε να χασκογελάει, αναλογιζόμενη τα δωράκια που απολαμβάνει από την κυβέρνηση. Ειδικά τη ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με την οποία μπήκαν περισσότερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα...