Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Μπουγιουρντί» και «μπαγιόκο»

Απ' το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καυχήθηκε χτες για τη νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφαλίστων λέγοντας ότι πια δεν τους στέλνουν «μπουγιουρντί» για τα έξοδα της νοσηλείας τους. «Μπουγιουρντί» - δηλαδή ειδοποιητήριο για τα έξοδα νοσηλείας - δεν στέλνεται. Ομως, το «μπαγιόκο» - δηλαδή η χρέωση για το «κόστος» της νοσηλείας - παραμένει. Και γι' αυτό ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα.

 Σε πρόσφατη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία: Μετά την ψήφιση του νόμου για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», έχουν σωρευτεί στα δημόσια νοσοκομεία χρεωστικά 155 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 28 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πριν από την ψήφιση του νόμου, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλιετάκια» (από 1.000 έως 6.000 ευρώ) στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καταβάλουν. Ο υπουργός διατείνεται ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί και το ίδιο επανέλαβε χτες και ο πρωθυπουργός. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. 

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελάχιστη παροχή προς τους ανασφάλιστους δεν καλύπτεται με επιπλέον κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία, αλλά από τις πάγιες πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ' τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.