Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δεν πρωτοτυπεί το ΠΑΣΟΚ για τις συνταξεις.Γνωστή η συνταγή του

«Οκτώ μεταρρυθμίσεις για να σωθούν οι συντάξεις» προτείνει με άρθρο του ο Ρ. Σπυρόπουλος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που δεν πρωτοτυπεί. 
Η συνταγή που προτείνει είναι γνωστή: Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και επέκταση των ιδιωτικών μορφών Ασφάλισης, με ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης. Αυτό το «μοντέλο» έρχεται να υπηρετήσει και η πρότασή του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο «δημόσιο» υποχρεωτικό σύστημα, αφού θέλουν αυτά τα ποσά να κατευθυνθούν στα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους ασφαλισμένους. 

Ενδιαφέρονται όμως παράλληλα και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προβάλλοντας ως πρόσχημα ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων απασχόλησης, απ' όπου η εργοδοσία θα μπορεί να αντλεί πολύ φτηνότερη και αναλώσιμη εργατική δύναμη. Προσαρμοσμένη στα παραπάνω είναι και η κριτική που ασκεί ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και στον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο εγκαλεί επειδή δεν έκανε πιο γενναία βήματα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα της Ασφάλισης. 

Πρόκειται για απόψεις που προβάλλονται ως «καινοτόμες» και «προοδευτικές», στο όνομα του να σωθούν τα Ταμεία και να έχουν συντάξεις και οι σημερινοί εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα, όμως, εκπέμπουν τη μυρωδιά της ναφθαλίνης ενός συστήματος που βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση και θέλει να περιορίσει το κόστος της εργασίας, χάριν των κερδών της εργοδοσίας, και ταυτόχρονα να αβαντάρει τη δράση μεγάλων ομίλων στον κερδοφόρο χώρο της Ασφάλισης και των συντάξεων.