Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ωχ ωχ..Το ΔΝΤ συζητά για δάνειο μέχρι 6 δισ. δολάρια προς την Ελλάδα

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με ένα μικρότερο δάνειο, είναι η φόρμουλα που επιλέχθηκε για να επιτευχθεί συμβιβασμός, σύμφωνα με το «Bloomberg».Επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το ποσό που συζητείται κυμαίνεται από 3 έως 6 δισ. δολάρια, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα ήταν 31 δισ. δολάρια. Το «Bloomberg» αναφέρει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αφαιρέσει ένα πολιτικό εμπόδιο από την Άγκελα Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών. 

Η πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο το Φλεβάρη, ενώ στη συνέχεια η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στις 21 με 23 Απρίλη. Πριν λίγες εβδομάδες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» είχε γράψει πως το ΔΝΤ εξετάζει δάνειο έως 5 δισ. στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σαφώς μικρότερο ποσό συγκριτικά με τα 16 δισ. που ήθελαν αρχικά οι Ευρωπαίοι.

Χρέος και μέτρα πάνε μαζί

Η Ελλάδα χρειάζεται «ελάφρυνση» χρέους αλλά και συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, είναι η θέση που εξέφρασε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το ελληνικό κρατικό χρέος.
Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, καμία «μεταρρύθμιση» δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και καμία «ελάφρυνση» δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές «δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σχετικά με το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι είναι υψηλός, επισημαίνοντας πως «αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα».