Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Χοντρό δούλεμα για τα εργασιακά


Σύμφωνα με ...κυβερνητική πηγή, το συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για τα Εργασιακά, είναι ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται «να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο», σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και την επεκτασιμότητά τους. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι του «καλού» και «κακού» χωροφύλακα σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, τοποθετώντας την ΕΕ και το ΔΝΤ στους αντίστοιχους ρόλους.

 Μόνο που κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι οι λεγόμενοι θεσμοί κατέθεσαν κοινό υπόμνημα στην Επιτροπή που συστάθηκε να γνωμοδοτήσει για τις αλλαγές στα Εργασιακά και σ' αυτό είχαν ενιαία στάση για όλα τα ζητήματα που περιγράφονται στο 3ο μνημόνιο. Επιπλέον, παίρνοντας υπόψη και τις δικές τους θέσεις, το πόρισμα αυτής της Επιτροπής κατέληξε σε προτάσεις συμβατές με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που είναι όλες «φωτιά και λάβρα» για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

 Θυμίζουμε, επίσης, ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι το ευαγγέλιο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Οταν, λοιπόν, η κυβέρνηση ανακαλύπτει διαφωνίες και διαιρέσεις σε ό,τι αφορά την αντίληψη των «θεσμών» για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κάνει για να καλύψει τη δική της συμφωνία σε νέες αντεργατικές ανατροπές, συμβατές με όσα ισχύουν στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, τις οποίες ψάχνει τρόπο να σερβίρει στους εργαζόμενους και το λαό.