Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Γραμμάτια...

Στην ιστοσελίδα του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχουν «ανοίξει» η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή, ζητείται από τους επισκέπτες να απαντήσουν και στα παρακάτω (ανάμεσα σε άλλα) ερωτήματα:
 «Δεδομένης της νομοθετικής πρόβλεψης προσωπικού ασφαλείας, θεωρείτε ότι πρέπει να αποκλείονται κάποιες κατηγορίες εργαζομένων από το δικαίωμα στην απεργία;». «Πιστεύετε ότι η πολιτική επίταξη υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας πρέπει να απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα;». 
«Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να κατοχυρώνεται υπέρ των εργαζομένων: α. Μόνο για τη διαφύλαξη των άμεσων οικονομικών και εργασιακών τους συμφερόντων. β. Για τη διαφύλαξη πάσης φύσεως συμφερόντων τους (...)»
«Το Σύνταγμα θα πρέπει: α. να απαγορεύει ρητά το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) β. να επιτρέπει το δικαίωμα στην ανταπεργία (...)».

 Πολύ το γυροφέρνουν με το δικαίωμα στην απεργία. Μήπως τελικά τα γραμμάτια που σκοπεύουν να ξεπληρώσουν για το κεφάλαιο μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι περισσότερα απ' όσα αφήνουν να εννοηθεί δημόσια;