Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Νεώτερα για το ατύχημα στην Ιταλία τα οποία είναι αποκαλυπτικά


Τους 27 έφτασαν χτες οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση των δύο επιβατηγών αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε στην επαρχία Απούλια, σε μονή σιδηροδρομική γραμμή και μάλιστα σε σημείο της διαδρομής που ήταν ευθεία.
Ο αριθμός των τραυματιών ήταν 50, με ορισμένους να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να ψάχνουν στα συντρίμμια για θύματα ή επιζώντες.
Διευκρινίσεις για τις συνθήκες του δυστυχήματος δεν δόθηκαν ούτε και χτες. Πάντως, τα πλάνα από τα συντρίμμια των δύο τρένων βεβαίωναν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, επιβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής στο σημείο του δυστυχήματος εξαρτάται από τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία αφήνει όλη την ευθύνη της διαχείρισης της κατάστασης στον ανθρώπινο παράγοντα. Πρόκειται για παρωχημένο σύστημα, το οποίο παρουσιάζει μεγάλους κινδύνους».

Ηδη, διαμορφώνεται ένα κλίμα που εστιάζει στον «ανθρώπινο παράγοντα», ευνοώντας μια συζήτηση που σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στρέφει την προσοχή οπουδήποτε αλλού εκτός από την πολιτική που αντιμετωπίζει την μεταφορά ως εμπόρευμα, ελαχιστοποιώντας το «κόστος» της για να αυξήσει το περιθώριο κέρδους, με κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια και των εργαζομένων και των επιβατών.
Θυμίζουμε ότι το δρομολόγιο στο οποίο κινούνταν τα δύο τρένα διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία «Ferrotramviaria», με δεδομένο ότι και στην Ιταλία προχωρά ολοταχώς η παράδοση των Μεταφορών (και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας) στο κεφάλαιο.