Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Aνακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
(ΚΑΝΙΓΓΟΣ 6, ΑΘΗΝΑ ΤΚ: 10677)

Αθήνα, 27/04/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


 Συνάδελφοι,
          Ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  και ευχόμαστε όλοι να την ξεπεράσουμε υγιείς. 
       Οι οικονομικές συνέπειες αυτές της κρίσης, γίνονται ήδη ορατές, όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να κληθούν να την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων και πολιτών.
       Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε σε αντιπροσωπεία συναδέλφων που η σχέση εργασίας τους είναι ορισμένου χρόνου, ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους (75 περίπου εργαζόμενοι) και φυσικά αναμένουμε να δούμε εάν θα ενσωματώσει αυτούς που επιστρέφουν (50 περίπου εργαζόμενοι) που ολοκλήρωσαν τη στράτευσή τους. 

        Ακολουθεί η επόμενη σειρά μαθητών που ολοκληρώνει την αποφοίτησή της τον Ιούνιο (50 άτομα περίπου). Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, μιλάμε για 170 περίπου εργαζόμενους, τους πιο αδύναμους, που αποτελούν την εύκολη λύση για την διοίκηση, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την αξία που έχουν οι δήθεν δεσμεύσεις του διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος διαβεβαίωνε ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν κινδυνεύει στην μεγάλη εταιρεία. 
        Η απόφαση αυτή στερείται παντελώς επιχειρημάτων και επιχειρησιακής λογικής διότι:  

       1) Η επιχείρηση τους εκπαίδευσε για δύο χρόνια και αποτελούν το κεφάλαιο της εταιρείας για το μέλλον, καθώς το παλαιό προσωπικό εντός των επόμενων 3-5  ετών θα αποχωρήσει συνταξιοδοτούμενο.
      2) Η εταιρεία ακόμα και σήμερα έχει έργο και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς αυτούς, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι προϊστάμενοι των συγκροτημάτων.
       3) Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει χάσει μία νέα γενιά Σιδηροδρομικών με εφάμιλλα προσόντα με τους παλιούς και με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. 
       4) Με την απόλυση αυτών των συναδέλφων δεν θα δύναται η εταιρεία να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση της σύμβασης εκτεταμένης συντήρησης.  

       Μπαίνουμε στη λογική να αναφέρουμε τα παραπάνω για να αναδείξουμε  ότι η απόλυση αυτών των εργαζομένων , εκτός από απαράδεκτη   μόνο την ανάπτυξη ή την λειτουργικότητα δεν υπηρετεί και χαρακτηρίζεται επιεικώς ως επιχειρησιακή ανοησία.  Εκτός και αν η εταιρεία σχεδιάζει να απεμπολήσει την τεχνογνωσία των ειδικευμένων εργαζομένων και να λειτουργεί με απασχολήσιμους και ελαστικές μορφές εργασίας.  
      Ακόμα και αν μπούμε στην λογική κάποιων ότι πρέπει να βοηθήσουμε την εταιρεία να γίνει ισχυρή, προκειμένου να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι αποδοχές τους, τότε θα πρέπει  η ίδια η εταιρεία  να διασφαλίσει τουλάχιστον τα ανωτέρω. Στην περίπτωσή μας όμως συμβαίνει το αντίθετο.
      Τα μηχανεργοστάσια πάντα ήταν ένα σημείο τριβής καθώς οι εργολάβοι –υπεργολάβοι- προμηθευτές και λοιποί εποφθαλμιούσαν να αρπάξουν το έργο που παράγει το τεχνικό προσωπικό.
       Το ερώτημα-ρητορικό βεβαίως-είναι, μήπως κάποιοι είδαν την κρίση ως χρυσή ευκαιρία για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός; Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι απολύσεις, με δεδομένο ότι πριν την πανδημία έγινε προσπάθεια να αποψιλωθούν τα μηχανεργοστάσια με εσωτερικές μετατάξεις για μηχανοδηγούς και προσωπικό αμαξοστοιχιών; 
         Αντί στις δύο αυτές ειδικότητες, που πράγματι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να γίνουν προσλήψεις με προτεραιότητα τους 21 εργαζόμενους που απολύθηκαν άδικα το περασμένο καλοκαίρι, η επιλογή της διοίκησης ήταν να μεταταχθούν αυτοί στους οποίους επένδυσε η ίδια η εταιρεία να εκπαιδευτούν και να αποτελέσουν τη νέα γενιά τεχνιτών. Πολλοί από τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν κάνει αίτηση για να μεταταγούν σε αυτές τις ειδικότητες.  Απολύοντας τους η διοίκηση πώς θα καλύψει τα κενά των δύο προαναφερόμενων ειδικοτήτων; 
       Δεν ζητάμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε από την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γιατί κατά την προσφιλή της τακτική για όλα φταίνε οι άλλοι, ο κορονοϊός - η διοίκηση της πρώην ΕΕΣΣΤΥ - η κακή ομοσπονδία- το νέο σωματείο – οι 440 υπογράφοντες εργαζόμενοι- οι εχθροί.
        Φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από την διοίκηση.  Το ότι παρέλαβε από το ελληνικό δημόσιο μια κερδοφόρα εταιρεία και για δύο συνεχόμενα έτη καταγράφει 2 - 3 εκατομμύρια ευρώ ζημίες ποιός άραγε να φταίει; Ποιός φταίει για το ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αυξάνει το ελάχιστο μεταφορικό εμπορευματικό έργο που κατέχει; Γιατί το περισσότερο το εκτελεί ως διαμεταφορέας.
       Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την αρχή αντιμετώπιζε με εμπάθεια την πρώην ΕΕΣΣΤΥ και τους εργαζόμενους της. Έκανε τα πάντα για να μην υπογραφεί η Σ.Σ.Ε., οδηγώντας τους εργαζόμενους στα δικαστήρια με συνέπεια σήμερα να υπάρχουν δύο και τρείς κατηγορίες εργαζομένων, οι έχοντες Σ.Σ.Ε., οι μη έχοντες Σ.Σ.Ε. και οι εν δυνάμει άνεργοι.
        Πόσο υπερήφανη αισθάνεται άραγε για αυτό η διοίκηση; Όπως είπαμε όμως, για όλα φταίνε οι άλλοι, οι κακοί. 
       Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτή η εμπάθεια είναι μία παράμετρος των απολύσεων.  Όπως δεν πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση παίζοντας ουσιαστικά με τη ζωή των εργαζομένων.
         Αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα γιατί  επιλέγεται η ακραία λύση της απόλυσης;  Μήπως με τη μέθοδο της τρομοκρατίας και της ομηρίας που επιφέρει την σιωπή κάποιοι  εδραιώνουν την θέση τους; Μήπως πιστεύουν ότι με αυτή την πρακτική δεν θα τολμήσει κανείς άλλος να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και η διοίκηση θα διαβουλεύεται μόνο με τα ‹‹δικά της σωματεία›› όπως πάντα διατυμπανίζει; Η τακτική του να ανοίγει η διοίκηση ζητήματα και τα «δικά της σωματεία» δήθεν να τα επιλύουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους δεν φέρνει αποτέλεσμα γιατί το παιχνίδι αυτό το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι. 
      Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ένα:
Απαιτούμε άμεσα η διοίκηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για τις απολύσεις,  να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη   των  εργαζομένων  στο τακτικό προσωπικό και να επαναφέρει τους συναδέλφους που ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

Συνάδελφοι, 
         Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε.  
         Δεν θα βάλουμε το δικαίωμα μας για αξιοπρεπή ζωή σε αναστολή. 
         Το Σωματείο μας, είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, θα παρεμβαίνει προς όφελος όλων των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας κάθε θετικό βήμα της διοίκησης και καταγγέλλοντας οτιδήποτε αρνητικό!



Να παρθούν πίσω οι απολύσεις 

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ