Την κατηγορηματική του αντίθεση, στην με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, τονίζοντας ότι, «το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».
Ο ΣΥΑΤ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση συνεχίζοντας την μνημονιακή πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως αυτή αποτυπώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4287/2016)
Με την υπ' αρ. 35886/ Δ1.12150/ 31-08-2019 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την "επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα". Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως θα παραδοθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες η υπάρχουσα δημόσια επικουρική ασφάλιση μέσω της διάλυσής της.
Στην επιτροπή αυτή έχουν “εξέχουσα” θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για να προτείνουν τον τρόπο που θα καταστρέψουν την υπάρχουσα επικουρική ασφάλιση για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, που δεν θα είναι και τόσο νέο αφού θα πρόκειται περί της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικής ασφάλισης ανεξάρτητα από την ονομασία που θα έχει.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από 1/1/2021 και για όσους θα ασφαλίζονται από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα υπάρχει η “ελεύθερη επιλογή” της δημόσιας ή της ιδιωτικής ασφάλισης, ευελπιστώντας ότι οι νέοι άνθρωποι που στο μυαλό τους η έννοια της σύνταξης και μάλιστα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση!!! και αδιαφορώντας για τι θα γίνουν εκατομμύρια συνταξιούχοι όταν θα σταματήσει η είσπραξη των εισφορών και δεν θα υπάρχουν πλέον έσοδα στη δημόσια επικουρική ασφάλιση.
Τα πρόσφατα παραδείγματα των Επαγγελματικών Επικουρικών Ταμείων είναι αμείλικτα για όσους ονειρεύονται ότι μπορούν να παίξουν με αυτά. Π.χ. το ΛΕΠΕΤΕ, ο λογαριασμός επικούρησης των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (μορφή επαγγελματικού ταμείου) που δεν κατέβαλε συντάξεις από το 1/1/2018 και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές υποχρέωσε το ΕΤΕΑΕΠ να τις καταβάλει αναδρομικά, το παράδειγμα της επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων της ΕΡΤ, όπου επίσης υποχρέωσε το ΕΤΕΑΕΠ να καταβάλει τις συντάξεις τους και μετέφερε τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) ώστε να αποκτήσει πρόσθετα έσοδα.
Η εμπειρία των 4 επικουρικών επαγγελματικών ταμείων με την ιδιαιτερότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης σε αυτά που ιδρύθηκαν το 2013 δείχνει το τι περιμένει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Είχαμε τεράστια μείωση των συντάξεων και των παροχών, η οποία σε ορισμένα (π.χ. Ταμείο Φαρμακοϋπαλληλων - ΤΕΑΥΦΕ ) θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια.
Τι συμβαίνει στο ΕΤΕΑΠ
Στο ΕΤΕΑΕΠ από 1/1/2017 με τον νόμο Κατρούγκαλου συνενώθηκε όλη η επικούριση, είτε είχε την μορφή επικουρικών ταμείων είτε ως λογαριασμοί σε ταμεία κύριας ασφάλισης.
Άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, που βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τη λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση.
Για το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 για όλους ανεξάρτητα τους ασφαλισμένους είτε ασφαλίζονται για πρώτη φορά, είτε είναι παλαιοί ασφαλισμένοι η σύνταξη αποτελεί προϊόν “ατομικού κουμπαρά” που το τελικό ποσό διαμορφώνεται με το προσδόκιμο ζωής (τι ηλικία έχει ο συνταξιούχος) και τα συνολικά έσοδα του ταμείου.
Η σύνταξη για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2014 διαμορφώνεται με τον συντελεστή 0,45% επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά και όσα χρόνια υπάρχουν έως 31/12/2014.
Η σύνταξη δηλαδή αποτελείται από 2 τμήματα και φτάνει στο τελικό ποσό.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι όσοι ασφαλίζονται από 1/1/2015 η σύνταξή τους δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Κοινωνικής Ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε και αυτό που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί οριστικά το δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Την ενδιαφέρει να δώσει τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων και επειδή θα είναι “ελεύθερη” η επιλογή ευθύνη τους αν δεν πάρουν στο τέλος καμία σύνταξη…
Τελικός στόχος είναι η απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους της υποχρέωσης καταβολής εισφορών στην επικουρική ασφάλιση και την κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παλέψουμε για τον δημόσιο χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και για την επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η 14η σύνταξη κ.λπ.).
Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».