Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Λίγα λόγια για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ

Η πραγματικότητα είναι μία και η ιστορία δεν ξεγράφει.Η κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ (της νέας δεξιάς δηλαδή) με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ καθώς και διάφορων συνεργατών τους ξεπούλησαν τον σιδηρόδρομο.

Από το πρόγραμμα της Θεσ/κης και τις επισκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρόλου όπου διαβεβαίωναν για το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων και για την δημιουργία ενιαίου δημόσιου σιδηροδρόμου βρεθήκαμε στο ξεπούλημα και στην πολυδιάλυση..

Ακούμε με αποστροφή την επιχειρηματολογία των νεοφιλελέδων της νέας δεξιάς του ΣΥΡΙΖΑ της παραδοσιακής δεξιάς της ΝΔ αλλά και των κατ όνομα σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ για το ανίκανο κράτος ,για το ρουσφετολογικό κράτος,για το αγκυλωτικό κράτος,για το αντιαναπτυξιακό κράτος που μπορεί να ..«περπατήσει» στο μέλλον μόνο μέσω ιδιωτικοποιήσεων.Μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη λένε!!

Να το ξεκαθαρίσουμε . Είναι εντελώς απαράδεκτη και υποκριτική η άποψη που λέει ότι η εκποίηση γίνεται γιατί το κράτος αποδείχθηκε ότι μέσω του κρατικού τομέα είναι διάτρητο στις μίζες, γιατί εκεί γίνεται κρατική ρουσφετολογία κλπ, κλπ. Ρουσφετολογία και μίζες υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Μην ξεχνάτε πως όλες αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ναυπηγεία κλπ, που κρατικοποιήθηκαν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τι ήταν; Ηταν επιχειρήσεις ιδιωτικές, υπερχρεωμένες, με παλιά υποδομή, με καθυστερημένη υλικοτεχνική υποδομή και κρατικοποιήθηκαν για να εξυγιανθούν. Ορισμένες απ' αυτές βεβαίως εκσυγχρονίστηκαν και εξυγιάνθηκαν κατά την αντίληψη των κρατούντων.

Πόσα χρήματα δεν έχουν τραβήξει ιδιωτικές επιχειρήσεις με κορυφή τις τράπεζες για να διασωθούν;Χρήματα που πλήρωσε διπλά και τρίδιπλα ο λαός με αφαίμαξη του πενιχρού του εισοδήματος,με ανεργία,με ελαστικές σχέσεις εργασίας.με έναν ιδιωτικό τομέα που σήμερα συνδικαλιστές της νέας δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ σου ζητάνε να χαμογελάς για 300 ευρώ μισθό.

Γιατί γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις; Διότι πρέπει να απελευθερωθεί χώρος για να πιάσουν δουλειά και να αξιοποιήσουν και κρατικές επιχειρήσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο, είτε με τη μορφή της εκμετάλλευσης, είτε της ιδιοκτησίας, οι ιδιώτες, για να διοχετευθούν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Ποιος αγοράζει μία επιχείρηση μη συμφέρουσα; Για να την αγοράσει κάποιος, την αγοράζει επειδή έχει συμφέρον.

Μπορεί να αγοράσει κάποιος μια επιχείρηση που δεν τον συμφέρει; Γιατί να την αγοράσει; Δεν είναι και τόσο τρελοί οι επιχειρηματίες. Μα και οι πιο επιπόλαιοι επιχειρηματίες και οι πιο ριψοκίνδυνοι για ό,τι αγοράζουν, ξέρουν ή έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδίσουν. Επομένως, αγοράζουν κερδοφόρα τμήματα και όχι ζημιογόνα γι' αυτούς ή για το λαό. Αυτή είναι η ουσία των ιδιωτικοποιήσεων και γι' αυτό γίνεται.

Και βέβαια, έχουμε και εξαγορές και συγχωνεύσεις, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων κλπ. Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικός ζωτικός χώρος τον οποίο δεν έχουν αξιοποιήσει τα ιδιωτικά μονοπώλια, ξένα και ελληνικά. Σήμερα, λοιπόν,μετά από όλα όσα έχουν συμβεί με την επιβολή των μνημονίων αλλά και πριν από αυτά είναι η καλύτερη ευκαιρία.

Ο σιδηρόδρομος ακολούθησε την ίδια μοίρα με άλλες επιχειρήσεις.Κατασυκοφαντήθηκε αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πλουτισμού ιδιωτών και εργολάβων και στο τέλος παραχωρήθηκε σε ιδιώτες.
Η τεχνική βάση λοιπόν αποτελεί ακόμα  ένα κομμάτι του πρώην ενιαίου ΟΣΕ το οποίο πέρασε σε ιδιώτες,Εν χορώ όλο αυτό το διάστημα  τόσο η  σημερινή κυβέρνηση  της νέας δεξιάς  αλλά και κυβερνητικοί -εργοδοτικοί συνδικαλιστές καλλιέργησαν κλίμα  πίεσης και τρομοκρατίας αλλά και προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως κυμματοθραύστες κινητοποιησεων.
Συνδικαλιστές διαφήμισαν τις μετατάξεις από την τεχνική βάση προς τον ΟΣΕ ή αλλλού για να την «ελαφρύνουν» από προσωπικό ,έπαιρναν τηλεφωνο εργαζόμενους για να τους...ενημερώσουν για την «καλή» προοπτική της μετάταξης για να μην έχουν  πρόβλημα στο μέλλον .
Συνδικαλιστές (μέλη της ΠΟΣ) που σήμερα μιλάνε για άφαντους της ΠΟΣ έκαναν τουρνέ στα εργοστάσια και ζητούσαν από τους εργαζόμενους να μην κάνουν κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης.
Συνδικαλιστές (μέλη της ΠΟΣ)  που σήμερα μιλάνε για άφαντους είναι αυτοί που καλούσαν σε διάλογο με το νέο αφεντικό για να επικρατήσει η λογική και να μην γίνουν κινητοποιήσεις.
Συνδικαλιστές (μέλη της ΠΟΣ) που σήμερα μιλάνε για άφαντους ήπιαν το αμίλητο νερό από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός ξεπουλήματος της ΕΕΣΣΤΥ.
Συνδικαλιστές(μέλη της ΠΟΣ και γνωστά δεκανίκια του συστήματος διαχρονικά) ήταν αυτοί που μιλούσαν απαξιωτικά για τα τρύπια σκέπαστρα της ΕΕΣΣΤΥ και καλωσοριζαν το ξεπούλημα.
Συνδικαλιστές (μέλη της ΠΟΣ) του κυβερνητικού χώρου ήταν αυτοί που δραπέτευσαν μέσα σε μια νύχτα από την ΕΕΣΣΤΥ λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση και θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους  από την αγκαλιά του δημοσίου.Αφού οι «φευγάτοι» της κυβερνητικής παράταξης  έσωσαν την ΕΕΣΣΤΥ πάνε να σώσουν και τον ΟΣΕ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΩΣΙΜΟ
Επίσης θα θυμήσουμε σε αυτούς τους σωτήρες το υπερταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο οποίο το ΤΑΙΠΕΔ έιναι μια μικρή θυγατρική..

Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο  οι εργαζόμενοι στις  ιδιωτικοποιημένες και μη ιδιωτικοποιημένες  επιχειρήσεις  να συσπειρωθουν  στα  ταξικά σωματεία και όχι στα εργοδοτικά .Είναι απολύτως αναγκαίο να  ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και  τις δυνάμεις γύρω από αυτό καθώς είναι η μόνη δύναμη που αγωνίζεται για αυτούς και για τις οικογενειές τους.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ...ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ