Σε πολύωρη κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στον σταθμό Λαρίσης, που οδήγησε σε διακοπή των δρομολογίων του τρένου, προχώρησαν χθες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ζητούσαν τη μεταφορά τους από την Αθήνα στα Διαβατά, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που ονομάστηκε «Καραβάνι της ελπίδας».
Ο 29χρονος Αμπντούλ Καρίμ, από το Κιρκούκ του Ιράκ, είχε συμπληρώσει χθες 18 ώρες στον Σταθμό Λαρίσης, αποφασισμένος να μεταβεί με τρένο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διαδικτυακής κινητοποίησης προσφύγων που ονομάστηκε «Καραβάνι της ελπίδας». Τα δρομολόγια όμως είχαν ακυρωθεί αποβραδίς, στις ράγες είχαν ξαπλώσει άνθρωποι, στις αποβάθρες τουλάχιστον δέκα οικογένειες είχαν στήσει τις σκηνές τους. Στα κινητά τους έβλεπαν βίντεο από τα Διαβατά και τα επεισόδια με την αστυνομία. Εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί ήδη εκεί ακολουθώντας φήμες για άνοιγμα των συνόρων.
«Μας περιμένουν. Είναι δικαίωμά μας να πάμε στη Θεσσαλονίκη και λυπούμαστε για τους υπόλοιπους επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στα μέρη τους», είπε στην «Κ» ο Καρίμ. Ο ίδιος έχει συμπληρώσει 6,5 μήνες στην Ελλάδα. Δίπλα του βρίσκονταν πρόσφυγες και μετανάστες που μετρούν χρόνια εγκλωβισμού στη χώρα μας, αλλά και ορισμένοι που είχαν φτάσει μόλις το προηγούμενο βράδυ στην Αθήνα από τη Λέσβο. Ο 29χρονος Ιρακινός εξήγησε ότι πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε στο WhatsApp και στο Facebook το κάλεσμα για να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα. «Η τελευταία μας απόφαση δεν είναι να διασχίσουμε τα σύνορα, αλλά να υψώσουμε τις φωνές μας για να ξυπνήσει η (ελληνική) κυβέρνηση και εάν δεν μπορούν να μας διαχειριστούν, τότε ας μας αφήσουν να φύγουμε», είπε ο Καρίμ, χωρίς να διευκρινίζει πώς γίνεται ο συντονισμός ή ποιοι διακινούν ψευδείς πληροφορίες.
Τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα για μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Μόλις αυτές οι φήμες έγιναν ευρύτερα αντιληπτές η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή και το Σάββατο 29 και 30 Μαρτίου. Μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες, ανέβηκε σε διαδικτυακές ομάδες και μοιράστηκε σε δομές φιλοξενίας. Προειδοποιούσαν για τους κινδύνους του εγχειρήματος –ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Παρά τις ενέργειές τους, όμως, η κινητοποίηση δεν απετράπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε κάποιες δομές υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα προς τα βόρεια. Από τα Οινόφυτα εκτιμάται ότι έφυγαν προς τα Διαβατά 170 άτομα. Διψήφιος αριθμός φέρεται να μετακινήθηκε και από τη Μαλακάσα, αλλά και από τη Θήβα.
Μετά το απόγευμα της Πέμπτης ένταση επικράτησε και χθες έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά όπου είχαν κατασκηνώσει εκατοντάδες άνθρωποι. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων όταν πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να κινηθούν προς την εθνική οδό –τα σύνορα απέχουν από εκεί πάνω από 60 χιλιόμετρα. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 500 συγκεντρωμένους, μεταξύ των οποίων οικογένειες με βρέφη. Ο αριθμός τους μεγάλωσε, πάντως, όταν ενώθηκαν με αυτούς και διαμένοντες στη δομή.
Ενταση επικράτησε και χθες έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας δήλωσε, χθες, ότι οι συγκεντρωμένοι στα Διαβατά είναι «θύματα παραπληροφόρησης». «Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», υποστήριξε.
Πίσω στην Αθήνα, στον σταθμό των τρένων, ο Καρίμ έλεγε ότι εάν δεν τον αφήσουν να ταξιδέψει βόρεια, τότε τον στρέφουν αναγκαστικά προς τους διακινητές. Στην τσέπη του είχε ακόμη το εισιτήριο που είχε αγοράσει το προηγούμενο βράδυ. Οσο περνούσε η ώρα αποχωρούσαν από τις ράγες κυρίως οι οικογένειες με τα παιδιά. Ο ΔΟΜ είχε στείλει λεωφορεία για να παραλάβουν εκείνους που θα ήθελαν να επιστρέψουν στη δομή που τους φιλοξενούσε. Στα Διαβατά υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθούσαν να πείσουν με τηλεβόες τον κόσμο ότι και εκείνοι έπρεπε να γυρίσουν όπου διέμεναν.
kathimerini.gr