Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Tο αποκαλούν ..τομή!!

Ως «τομή», ακόμα και ως «μεγάλη κατάκτηση» για τους εργαζόμενους παρουσιάζουν με θράσος το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση και τα επιτελεία της. Τη μέρα που δημοσιοποιούνταν το νέο χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, διάβαζε κανείς στα πρωτοσέλιδα τίτλους όπως «Σε μαύρη λίστα οι κακοί εργοδότες», «Τομή υπέρ των εργαζομένων» κ.ά.


Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να σερβίρει ορισμένες αποσπασματικές διατάξεις του νομοσχεδίου ως «φιλεργατικές», προωθώντας τον ...«κοινωνικό πυλώνα» της ΕΕ, η αντιδραστική και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους ουσία δεν αλλάζει. Ούτε βέβαια οι στοχεύσεις του νομοσχεδίου, που είναι να «σπρώξει» την ανάπτυξη, με νέα κίνητρα στους επενδυτές, με βασικότερο την καθήλωση των μισθών στα σημερινά άθλια επίπεδα. 

Αλλά και με τη δημιουργία συνθηκών ...νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, με συνδικάτα «του χεριού» κράτους και εργοδοσίας. Απ' αυτήν την άποψη, το πολυνομοσχέδιο είναι πράγματι «τομή» για τη μεγαλοεργοδοσία. Για τους εργαζόμενους όμως είναι «σκούπα», αφού μετά το πανάκριβο τίμημα που πλήρωσαν στην κρίση, τώρα «χρεώνονται» και την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Η απόρριψη αυτού του αντιλαϊκού νομοθετήματος πρέπει να είναι εκκωφαντική από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με σταθμό αγωνιστικής κορύφωσης τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τρίτη.