Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος

Το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα άλλα αστικά κόμματα, υλοποιώντας διαχρονική απαίτηση των εργοδοτών, νομοθέτησε επί της ουσίας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Εθεσε όρους απαγορευτικούς για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια συνδικάτα που δρουν στους χώρους δουλειάς, σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπου η συμμετοχή σε απεργία οδηγεί ακόμα και σε απόλυση. Το φαινόμενο της κήρυξης ως παράνομων του 90% των απεργιών με την ισχύουσα νομοθεσία θα κλιμακωθεί, καθιστώντας "παράνομες" το σύνολο των απεργιών, οδηγώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους στην απόλυση και τα δικαστήρια επειδή διαμαρτύρονται για τις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, τη γενικευμένη μη πληρωμή ακόμα και των πετσοκομμένων μισθών, τις μαζικές απολύσεις.

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιούν την αντιαπεργιακή - αντεργατική νομοθεσία, τη συρρίκνωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και εργατικών δικαιωμάτων ως κίνητρο επενδύσεων, κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος σηματοδοτεί κλιμάκωση χωρίς τέλος των αντεργατικών πολιτικών.

Ο εμπαιγμός είναι μεγάλος. Από τη μια, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση καλλιεργούν ψεύτικες "προσδοκίες" για "καλύτερες μέρες" και "έξοδο από τα μνημόνια" και, από την άλλη, ξηλώνεται το δικαίωμα της απεργίας, το θεμελιακό δικαίωμα για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη διεκδίκηση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται για το απεργοκτόνο μέτρο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας που έχει προκαλέσει μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις;».