Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Για τα φορολογικά των συνδικάτων


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Με το νόμο 4446/16 άρθρα 57 - 61) για την "… Οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών …", και τις ΠΟΛ 1006/17,1009/17και 1019/17 υπήρξαν αλλαγές στις φορολογικές εκκρεμότητες φυσικών και νομικών προσώπων.
Οι πιο σημαντικές από αυτές, που σχετίζονται με τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσειςπροβλέπουν:
Δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν δηλώσεις και να υπαχθούν στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 31/5/2017 για όσους μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νόμου στη Βουλή (12/12/2016) δεν είχαν παραλάβει οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ή οποιοδήποτε πρόστιμο του Ν.4174/2013.
θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν δηλώσεις κάθε είδους που δεν έχουν υποβληθεί. Είναι ευκαιρία να τις υποβάλλουμε και να αποφύγουμε τα πρόστιμα . Στη ρύθμιση υπόκεινται δηλώσεις: φορολογίας εισοδήματος, Ε9, ΦΠΑ, τελών χαρτοσήμου, ειδικές φορολογίες (εκτός των τελών κυκλοφορίας), φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φόρου ακίνητης περιουσίας, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων και κερδών από τυχερά παιχνίδια, καταστάσεις τιμολογίων πελατών και προμηθευτών, δηλώσεις Φ.Η.Μ. (Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς) καθώς και δηλώσεις Μητρώου (ενάρξεις, μεταβολές, μετατάξεις, διακοπής εργασιών, ορισμού φορολογικού εκπροσώπου) και υποβάλλονται χωρίς κανένα πρόστιμο, εφόσον η προθεσμία υποβολής δήλωσης έληξε στις 30/9/2016 και η δήλωση έναρξης ή μεταβολής η διακοπής εργασιών υποβληθεί μέχρι 31/5/2017). Εάν δεν προκύπτει φόρος τέλος ή εισφορά, από τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, δεν επιβάλλεται πρόστιμο
Όπως προαναφέραμε και οι δηλώσεις Μητρώου (ενάρξεις, μεταβολές, μετατάξεις, διακοπής εργασιών, ορισμού φορολογικού εκπροσώπου στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση Α.Φ.Μ υποβάλλονται χωρίς κανένα πρόστιμο, εφόσον η προθεσμία υποβολής δήλωσης έληξε στις 30/9/2016 και η δήλωση έναρξης ή μεταβολής η διακοπής εργασιώνυποβληθεί μέχρι 31/5/2017).
Ετσι μπορούν να ξεπεραστούν τά μεγάλα πρόστιμα πού υποβάλλουν οι ΔΟΥ στίς εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Για όσους δεν έχουν κάνει έναρξη στην Εφορία και δεν έχουν πάρει και θέλουν να πάρουν ΑΦΜ:
Για την έναρξη είναι απαραίτητα: Καταστατικό δημοσιευμένο στο Πρωτοδικείο, Μισθωτήριο ή  συμφωνητικό δωρεάν παραχώρησης, (επικαιροποιημένο στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS),Δήλωση έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου (Μ3) και σχέσεων φορολογούμενου (Μ7).
Οι όποιες αλλαγές (Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας, διεύθυνση κ.α.) που δηλώνονται στην Εφορία, πρέπει να γίνονται μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά μας περιμένουν υψηλά πρόστιμα
Μετά την έναρξη στην Εφορία, πρέπει να υποβάλλουμε τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και για τα προηγούμενα χρόνια εάν υπήρχε υποχρέωση.) Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν χειρόγραφα (σ δύο αντίτυπα) ή ηλεκτρονικά στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις αρχικές, τροποιητικές, ανακριβείς, ελλιπείς, μηδενικές ή χρεωστικές, ακόμη και παραγραμμένων χρήσεων. Μπορεί να αναφέρονται σε οποιαδήποτε χρήση χωρίς κανένα περιορισμό. Μπορούν να υποβληθούν ακόμα και δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα.
Για να μην επιβληθούν τα πρόστιμα του ν. 4174/13, πρέπει στο πάνω μέρος της δήλωσης να γραφεί 1"Η ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 57 - 61 ΤΟΥ ν. 4446/16" και 2"ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΩ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 60 ΤΟΥ ν. 4446/16". Σε περίπτωση που στη δήλωση δεν αναφέρονται οι ως άνω φράσεις, θεωρείται ότι αυτή δεν εμπίπτει στις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.4446/2016.Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ότι οι δηλώσεις που θα υποβληθούν με βάση τις διατάξεις του Ν.4446/2016 δεν μπορούν να ανακληθούν
Στη συνάντηση πού είχαμε στις 19-9-2016 στο Υπ. Οικονομικών με τον αρμόδιο Υπουργό, εκτός από αυτό το ζήτημα ,είχαμε μια συνολική πρόταση πού καταθέσαμε ,την οποία σας επισυνάπτουμε για τη συνέχιση του αγώνα .
Η όλη νομοθεσία για τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι εχθρική. Οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είναι επιχειρήσεις και ενώ υπάγονται στο ν.1264/82 και υποβάλλουν στην πρ. Εργατική Εστία-ΟΑΕΔ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο ετήσιο Απολογισμό –Προϋπολογισμό, αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις (με όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα και κυρώσεις).Συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία δέχονται υπέρογκα πρόστιμα και απειλούνται με κατασχέσεις τη στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς έλεγχο. Τα έξοδα των σωματείων είναι μεγάλα. Η επίθεση της εργοδοσίας σε κάθε κλάδο έχει “σύρει” Σωματεία και Ομοσπονδίες σε πρόσθετα έξοδα για εξώδικα και δικαστήρια πέρα από τα μηνιαία έξοδα κάθε συνδικαλιστικού οργάνου για ενημερωτικό υλικό που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της δράσης αυτών των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως και τα πάγια μηνιαία έξοδα για τη στοιχειώδη λειτουργικότητα των κτιρίων.
Η επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις βάζει σοβαρά εμπόδια στη δραστηριότητά τους και ακυρώνει στην πράξη την διακηρυγμένη ελευθερία του «συνδικαλίζεσθαι»
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την υποβολή φορολογικής δήλωσης καθώς και διαγραφή επιβληθέντων προστίμων με αναδρομική ισχύ για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορούν τα προηγούμενα έτη. Να επεκταθούν και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015 περί τροποποίησης των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τις οποίες προστέθηκε νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013), και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 
Η ύπαρξη ή μη ΑΦΜ ή η υποβολή φορολογικής δήλωσης να μην αποτελεί εμπόδιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με απλή αίτηση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, να επικοινωνούν με το ΣΕΠΕ. Να χορηγείται ΑΦΜ χωρίς κυρώσεις στα Σωματεία για όσα σωματεία θέλουν να εγγραφούν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση. Ακόμη και μετά τις 31-52017 σε περίπτωση εκπρόθεσμης απόκτησης ΑΦΜ καθώς και σε εκπρόθεσμη ενημέρωση του Μητρώου της ΔΟΥ για «εκπρόθεσμες αλλαγές προέδρων ή άλλων στοιχείων» να μην υπάρχει κανένα πρόστιμο, και να παίρνουν ΑΦΜ.
Να αποσταλεί σε όλες τις ΔΟΥ εγκύκλιος για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα παραπάνω .
Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής των διαφόρων εντύπων Μ3, Μ7, Μ8 κ.α. στην Εφορία. Σε ένα απλό και έντυπο, μπορεί να δηλώνονται τα στοιχεία του Φορέα και να αποδίδεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Ακόμη να παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής αυτών των στοιχείων μέσω των κωδικών του TAXISNET.Από φορολογικής πλευράς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έδρας, αφού εάν κάποια σωματεία δεν διαθέτουν στέγη να μπορούν να δηλώνουν ως έδρα τα γραφεία της κλαδικής Ομοσπονδίας η του Ε.Κ., χωρίς άλλες διατυπώσεις.
2). ΕΝΦΙΑ Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως γραφεία τους. 
Τα εξοντωτικά ποσά του ΕΝΦΙΑ που χρεώθηκαν σε Εργατικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν ως γραφεία τους, ουσιαστικά απαγορεύουν τη στοιχειώδη λειτουργία τους. Σοβαρά επίσης προβλήματα δημιουργούνται και σε περίπτωση που υπάρχει έσοδο ενοικίου για κάποιο ακίνητο το οποίο (έσοδο) χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση του σκοπού του σωματείου. Τα έσοδα από ενοίκια που έχουν και αποτελούν βασικά πόρο συνέχισης της δραστηριότητάς τους - να φορολογούνται με ειδική κλίμακα, η μηδενικό συντελεστή.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το υπουργείο εξετάζει την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.Τα Εργατικά Σωματεία και οι Ομοσπονδίες καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια συντηρούνται από τις μηνιαίες εισφορές των εργαζομένων που κυμαίνονται από 60 λεπτά ως 1 ευρώ. Σύμφωνα με τα καταστατικά αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι άνεργοι δεν καταβάλλουν εισφορές και δυστυχώς οι άνεργοι ή οι απασχολούμενοι με μερική απασχόληση αυξάνονται συνεχώς, όπως επίσης με δυσκολία καταβάλλονται οι συνδρομές και των εργαζομένων γιατί η πλειοψηφία τους είναι τις περισσότερες φορές απλήρωτοι για πολλούς μήνες.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥ.
Είναι παράλογο να απαλλάσσονται ΜΚΟ και αθλητικά σωματεία ενώ για τα εργατικά σωματεία να θεωρείται από την Κυβέρνηση ότι δεν εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού περιεχομένου.
ΑΜΕΣΑ Απαλλαγή Σωματείων και Ομοσπονδιών από ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν και χρησιμοποιούν ως γραφεία τους ή έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκιο το οποίο χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση του σκοπού του σωματείου καθώς και διαγραφή επιβληθέντων προστίμων με αναδρομική ισχύ για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορούν τα προηγούμενα έτη, όπως επιστροφή και των ποσών πού έχουν πληρωθεί .