Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τα «κοινωνικά μερίσματα»..και η λεηλασία των συνταξιούχων

Την ώρα που η κυβέρνηση καταθέτει έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό που λεηλατεί παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα, τα φιλικά της έντυπα καταφεύγουν ξανά σε αλχημείες και αναμασούν τα περί «κοινωνικών μερισμάτων» και «επιδομάτων αλληλεγγύης» που ετοιμάζεται να μοιράσει δήθεν η κυβέρνηση, ως ...πρώιμος Αη Βασίλης.

 Τα ίδια έλεγε, όμως, η κυβέρνηση και πριν από τέσσερις μήνες, διαφημίζοντας τότε τα «αντισταθμιστικά» του ΕΚΑΣ. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα περίφημα «αντισταθμιστικά»: Στην περίπτωση π.χ. του ΕΚΑΣ, όπως αποτυπώνεται σε πίνακα του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι φέτος η κυβέρνηση έκοψε από τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ 165 εκατ. ευρώ και έδωσε ως «αντισταθμιστικά» μόλις 25 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τους αφαίρεσε 140 εκατ. ευρώ.
 Για το 2017 προβλέπονται περικοπές 586,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ! Δηλαδή η κυβέρνηση αρπάζει ολόκληρα 570 εκατ. ευρώ μέσα σε μια χρόνια από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και τολμάνε να μιλάνε για «κοινωνικά μερίσματα». Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση...

Ετσι, για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός αναφέρει: «(...) η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, αντανακλά την αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ, που στηρίζεται κυρίως στα έσοδα από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη (ν.4334/2015)». 

Για όποιους δεν θυμούνται, οι αυξημένες εισφορές για την Υγεία είναι αυτές που επιβλήθηκαν πέρυσι και ανέβασαν από το 4% στο 6% την παρακράτηση στις κύριες συντάξεις, ενώ επέβαλαν για πρώτη φορά την ίδια παρακράτηση και στις επικουρικές. Αυτό, για το 2017, σημαίνει ότι από τους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί πρόσθετο ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ και ακριβώς αυτή η λεηλασία επιτρέπει στην κυβέρνηση να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, για να κατευθυνθεί στην επιχειρηματική «δημιουργικότητα»...