Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας -Αλβανίας

Και όμως η Ελλάδα και η Αλβανία εκτός από την οδική τους σύνδεση με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μέσω του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή σχεδιάζεται να συνδεθούν και σιδηροδρομικά.
Αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουν σύμφωνα με απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ στις 4 Αυγούστου για την συμμετοχή της εταιρείας στη Μελέτη σκοπιμότητας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των 2 χωρών.


Η εν λόγω μελέτη εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 1 "Προ΄θηση του περιβάλλοντος, των βιώσιμων μεταφορών και των δημόσιων υποδομών".
Η πρόταση θα είναι σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από το πρόγραμμα στην 2η πρόσκληση του INTERREG.
Στη μελέτη αυτή θα συνεργαστούν εκ μέρους της Ελλάδας o ΟΣΕ και εκ μέρους της Αλβανίας, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και επικεφαλής του σχήματος θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Θάνος Βούρδας.
Η επωνυμία της συγκεκριμένης μελέτης είναι "Initiative for improving cross border transport through rail connection between Krystallopigi and Pogradec" και στα Ελληνικά "Πρωτοβουλία για την βελτίωση των διασυνοριακών μεταφορών μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κρυσταλλοπηγής-Πόγκραδετς".
Η σύνδεση Ελλάδας και Αλβανίας για να επιτεχυθεί θα πρέπει να γίνουν μεγάλα σιδηροδρομικά έργα και στις 2 χώρες ενώ για την χώρα μας, τα τμήματα θα εντάσσονται στο μεγάλο μελλοντικό πλάνο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com