Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Αυτό εννοούσαν όταν έλεγαν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ;


Την αλλαγή ονόματος του ΕΝΦΙΑ, που προκαλεί έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη διατήρηση και επέκταση του χαρατσιού στα ακίνητα παρά τις αντίθετες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη στο «Έθνος της Κυριακής». Αναφέρει πως ο ΕΝΦΙΑ «μια αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο, χωρίς υπερβολές και γραφικότητες». Συνεπώς δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργηθεί -όπως διατυμπάνιζε- το χαράτσι αλλά να ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο φόρο επί της συνολικής περιουσίας.
Τις προθέσεις εξαπάτησης της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός διανθίζει με ευήκοες φράσεις για ένα «δίκαιο και αναλογικό φόρο περιουσίας» που «θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία».
Ωστόσο, όπως ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει, ο ΕΝΦΙΑ έχει «στόχο είσπραξης (όχι βεβαίωσης) τα 2.65 δισ. ευρώ. Σε αυτό εργαζόμαστε», γνωρίζοντας ότι για να εισπραχθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να επιβαρυνθούν όλα τα ακίνητα όπως και τα αγροτεμάχια που θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο από το 2017. Επιπλέον, σπεύδει να καθησυχάσει όσους ανησυχούν από μια πιθανή επιβολή «φόρου πλούτου», καθώς σε σχετική ερώτηση απαντά: «Όσοι συνδέουν το Περιουσιολόγιο με την επιβολή “φόρου πλούτου”, δείχνουν (τουλάχιστον...) άγνοια για την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το Περιουσιολόγιο».
Για τα τέλη κυκλοφορίας προαναγγέλλει αλλαγές αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες λέγοντας «λίγη υπομονή ακόμη, θα έχουμε σύντομα να εξαγγείλουμε νέο πλαίσιο».