Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το ΠΑΜΕ δίνει την λίστα εργοδοτών που εκμεταλλεύονται την τραπεζική αργία εναντίων των εργαζομένων

Η εργοδοσία αξιοποιεί το κλίμα με την «αργία» των τραπεζών, για να κλιμακώσει την επίθεση
Νέα λίστα με κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσία δημοσιοποίησε το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου, «οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου, κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργαζομένων. Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανακοινώνουν στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, τους αφήνουν απλήρωτους, τους βγάζουν σε διαθεσιμότητα, μεγαλώνει η τρομοκρατία.
Το ΠΑΜΕ δίνει στη δημοσιότητα νέες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Κατασκευές: ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (κύρια γραμμή), αναγκαστική άδεια επ' αόριστον (80 άτομα).
Εμπόριο - Υπηρεσίες: «ΜΕΛΛΟΝ» Θεσσαλονίκης, κλειστή με αναγκαστικές άδειες.
Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική: «POWERTECH» (Βούλγαρη - Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια δύο μέρες εκ περιτροπής.
Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά: «ΜΕΒΓΑΛ» (Θεσσαλονίκη) υποχρεωτική άδεια στους επιθεωρητές πωλήσεων, «CRETA FARM» (Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια σε αποθηκάριους και πωλητές.
Κατεργασία Ξύλου: «ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΕΚΛΟΠΟΙΪΑΣ» (Θεσσαλονίκη), 30 άτομα άδεια άνευ αποδοχών μέχρι την Τετάρτη, «ALMECO» (Θεσσαλονίκη) 20% μείωση μισθού, 5 απολύσεις.
Γραφικές Τέχνες: «ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ» (Θεσσαλονίκη) αναγκαστική άδεια όλη τη βδομάδα σε 15 άτομα.
ΟΤΑ: Κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο Ασπροπύργου λόγω έλλειψης τροφίμων για τα παιδιά, οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Δήμου Περιστερίου είναι απλήρωτες.
Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «τη εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, η εργοδοσία ξεσάλωσε, βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να ξεδιπλώσει άγρια επίθεση στους εργαζόμενους, καλώντας τους: Να αναστείλουν τα ρεπό και τις άδειές τους κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Να πάρουν υποχρεωτικά ρεπό και άδειες ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, απειλώντας παράλληλα ότι δε θα καταβάλλουν μισθούς ή θα δώσουν ένα μικρό μέρος αυτών».
Σημειώνει ακόμα ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δε βγαίνουμε όλοι χαμένοι, εργαζόμενοι και εργοδότες, αλλά κάποιοι επωφελούνται. Παράδειγμα στον κλάδο μας είναι το μεγάλο κεφάλαιο στα σούπερ μάρκετ, που από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και μετά, καταγράφει τεράστια αύξηση κερδών, αξιοποιώντας το κλίμα πανικού και τρομοκράτησης που καλλιεργήθηκε. Επωφελήθηκαν από την άμεση ανάγκη του λαού να εξασφαλίσει τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης».