Μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση στη νέα επίθεση με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Μάη θα δώσουν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι παλεύοντας για την ανάκτηση των απωλειών τους και διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της γενικής απεργίας με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες.
Να μην πάει ούτε ώρα χαμένη τονίστηκε κατά τη σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το διήμερο 16 - 17 Μάη και βασικοί του άξονες είναι το νέο χτύπημα σε αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά και τα μέτρα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. (Διαβάστε αναλυτικά στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη)
Ορισμένα βασικά σημεία της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας είναι τα εξής:
Τεράστιες οι απώλειες για τους συνταξιούχους
Στα 10 δισ. ευρώ φτάνουν οι αιματηρές περικοπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για την τετραετία 2016 - 2019 που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και την κατάληξη της συμφωνίας για τη δεύτερη «αξιολόγηση».
Με τη συμφωνία αυτή, στους παλιούς συνταξιούχους (που λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) επιβάλλονται νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2019 (1% του ΑΕΠ), οι οποίες βέβαια θα συνεχίσουν να ισχύουν στο διηνεκές.
Οι νέες αυτές μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ύψους 8,2 δισ. ευρώ, που ψήφισε πριν ένα χρόνο τέτοιες μέρες η κυβέρνηση.
Το χτύπημα δεν περιορίζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά θα επεκταθεί και στις επικουρικές, για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι το συνολικό χαράτσι σε ετήσια βάση θα φτάνει κάθε χρόνο στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον στο 1,8 δισ. ευρώ με βάση το σημερινό ΑΕΠ.
Μεταρρυθμίσεις απευθείας από τα κιτάπια του κεφαλαίου
Η συμφωνία συγκυβέρνησης και κουαρτέτου περιλαμβάνει ένα μπαράζ αναδιαρθρώσεων και κάθε είδους παρεμβάσεις στην προοπτική προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων, όπως έχουν υποδείξει ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.
Οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν τη «στρατηγική ανάπτυξης», η οποία μεταξύ άλλων «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.
Απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα λιανικής.
Θα προωθηθεί ο νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς και το γενικό σχέδιο για τις μεταφορές, ενώ και η πλήρης εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για νέες επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, αναμένονται οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, τη νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.
Στη Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ.
Προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων με κατεύθυνση τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταξύ άλλων, η πώληση «μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» και εκτός φαρμακείων, οι «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων.
Στα ζητήματα της λεγόμενης «διαφάνειας» δεσπόζει, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και γίνεται λόγος για «αδυναμίες» του υπάρχοντος πλαισίου σχετικά με τις «ανώνυμες δωρεές», αναφέροντας ως παράδειγμα τις κατευθύνσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης .
Σε «βαθιά κατάψυξη» ο κατώτερος μισθός
Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, διατηρείται ανέπαφο το πλαίσιο που το 2012 επέβαλε τα 586 και 511 ευρώ μεικτά, ενώ τα όσον αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση σκοπεύει σε επόμενο χρόνο (Σεπτέμβρης 2017) να νομοθετήσει νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, βάζοντας ως όρο αυτή να αποφασίζεται από την πλειοψηφία των «ταμειακώς εντάξει» εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και όχι από την πλειοψηφία των παρόντων μελών σε μια Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία.
«Πανηγύρι» των μονοπωλίων οι ιδιωτικοποιήσεις
Με τη συμφωνία, εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι προς εκποίηση παραγωγικές μονάδες δεν θα έχουν καμιά επιχειρηματική σχέση με τη ΔΕΗ.
Προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Στη μέγγενη των «ματωμένων» πλεονασμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των πλεονασμάτων θα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για μια ακόμη 4ετία μετά τη «λήξη» του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2022. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «άτυπη» παράταση που δίνεται στο τρίτο μνημόνιο.
Κατακρεούργηση αφορολόγητου
Η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι. Η επιστροφή φόρου που ισχύει σήμερα, καρατομείται κατά 650 ευρώ, στη βάση της οποίας το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα.