Στη δημοσιότητα ήρθε το τελευταίο προσχέδιο του μνημονίου στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Το κείμενο των 53 σελίδων ανέβασε στο Twitter δημοσιογράφος της εφημερίδας «Handelsblatt»Περιλαμβάνει τα 140 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 22ας Μάη προκειμένου να υπάρξει η πλήρης συμφωνία, αλλά και έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.Από τα 140 προαπαιτούμενα, τα 88 απαιτούν νομοθέτηση και ουσιαστικά θα κλείσουν με την ψηφοφορία που προγραμματίζεται στα μέσα Μάη στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων προβλέπει:
Για τις συντάξεις και αφορολόγητο
Από 1η Γενάρη 2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις έως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής.
Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
Από την 1η Γενάρη 2020 ή από την 1η Γενάρη 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.
Συλλογικές συμβάσεις
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.
Ομαδικές απολύσεις
Το προσχέδιο αναφέρει την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.
Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.
Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει τη διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.
Το προσχέδιο προβλέπει επίσης:
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021 ή και το 2022 (τελεί υπό συζήτηση και για αυτό τίθεται σε αγκύλες).
- Παραμένει δημοσιονομικό κενό 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018 και η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέα μέτρα για το 2017-2018 ύψους 660 εκατ. ευρώ (σε ονομαστικές τιμές ή 785 εκατ. σωρευτικά στη διετία) τα οποία αφορούν:
• Μείωση κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει ως τώρα (όπως για τις ιατρικές δαπάνες κλπ.) για να εξοικονομηθούν 259 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
• Περιορισμό των δαπανών για φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη (rebate, claw back) από φέτος, για εξοικονόμηση 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 ευρώ εκατ. ευρώ σωρευτικά ως το 2018.
• Φόρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων για έσοδα 48 εκατ. ευρώ το 2018 (AirBNB κλπ.).
• Περιορισμό των κινήτρων απόδοσης στους μισθούς του δημόσιου τομέα για εξοικονόμηση 33 εκατ. ευρώ το 2018.
• Συρρίκνωση ορισμένων παροχών στον αμυντικό τομέα (επιδόματα επικινδυνότητας, αποστολών στο εξωτερικό) με στόχο εξοικονόμησης 7 εκατομμύρια ευρώ.