Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μαζί διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα του 7ημέρου και του 9ημέρου!!!

Από τον ΡΙΖΟΣΠΆΣΤΗ που κάνει αναφορά και στην ΠΕΠΕ



Εκεί που πανηγυρίζουν παρέα...

Αποκαλυπτικά για το πώς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που κατά τ' άλλα καμώνονται ότι «τσακώνονται» τώρα σχετικά με την 7ήμερη εργασία, ταυτίζονται και από κοινού υλοποιούν, με την πλάτη και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την πολιτική της ΕΕ που απογειώνει την «ευελιξία» και σμπαραλιάζει τον σταθερό χρόνο εργασίας, λύνοντας τα χέρια στην εργοδοσία να «ξεσαλώνει» στους χώρους δουλειάς, είναι τα δύο παραδείγματα από τους εργαζόμενους σε τουρισμό - εστίαση και στον ΟΣΕ.

Οπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, οι εργαζόμενοι στον κλάδο «ζούμε στο πετσί μας τη δουλειά χωρίς ρεπό και ξεκούραση, χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο. Φρόντισαν γι' αυτό όλα τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και υπερασπίζονται την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Τον Κυρ. Μητσοτάκη τον "πρόλαβαν" στην πράξη οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, όπου μαζί με τους ξενοδόχους υπέγραψαν την κλαδική σύμβαση που επιβάλλει 7ήμερη εργασία στα ξενοδοχεία, στις περιόδους αιχμής. Η "κοινή τους πλεύση" επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) με τον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ξενοδόχων, τον Απρίλη.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα - προεκλογικά - βγαίνει στα "κάγκελα" δήθεν για να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα, θυμίζουμε ότι πανηγύριζε πριν από λίγους μήνες για την επέκταση αυτής της σύμβασης που επιβάλλει το 7ήμερο. Η κυβέρνησή τους είναι που κατάργησε την κυριακάτικη αργία και εφαρμόζει όλους τους αντεργατικούς νόμους, μέχρι και αυτόν του Βρούτση, που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό».
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα των μηχανοδηγών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβρη, η οποία έχει διετή διάρκεια (24/10/2018 έως 23/10/2020) και ήδη βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, περιλαμβάνεται ο όρος όχι για 7 αλλά για 9 μέρες συνεχόμενης εργασίας! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 της Σύμβασης, παράγραφος 4 αναφέρεται:
«Λόγω της έλλειψης μηχανοδηγών... οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για 2 επιπλέον ημέρες (7 συνεχόμενες μέρες) και θα λαμβάνουν το ήμισυ τουλάχιστον των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση. Οταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (λήψη θερινών αδειών...) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου για άλλες 4 μέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες μέρες) και να λαμβάνουν το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση».
Η συγκεκριμένη ΣΣΕ, που προβλέπει καραμπινάτο 9ήμερο, υπεβλήθη κανονικά στο υπουργείο Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αναρτήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», χωρίς βέβαια να «ανοίξει μύτη»! Οπως σημειώνει ο Πέτρος Παναγούλιας, εκ μέρους της παράταξης της ΔΕΣΚ, η οποία την κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή, «η επαίσχυντη αυτή σύμβαση υπεγράφη από δύο σωματεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου την πλειοψηφία έχουν παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε μάλιστα αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρά τις έντονες καταγγελίες άλλων σωματείων του ΟΣΕ, καθώς παραβίαζε και τη ΣΣΕ την κλαδική».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κυβέρνηση - ΝΔ μαζί διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» (βλέπε σελ. 6 - 7), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας,ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σχετικά με το 7ήμερο. Σημείωσε:
-- Κατά την άποψή μας είναι μια ακόμη «διαμάχη», αντιπαράθεση, κοκορομαχία, για πράγματα στα οποία συμφωνούν και οι δύο στη βασική τους κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ήδη έχει ξεκινήσει - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικροτεί και η ΝΔ - η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, και του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου. Υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως του «Παπαστράτου» - που λέει η ΝΔ, αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα το πώς το είπε - αλλά υπάρχει αυτό το γεγονός, για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου έχει συμφωνήσει, το έχει υιοθετήσει, το έχει εγκρίνει, όπου μιλά για 7 ημέρες συνεχούς εργασίας...
-- Λειτουργίας λένε αυτοί.
-- Λειτουργίας, αλλά με υποχρέωση να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα οι εργαζόμενοι και να είναι συνεχής η εργασία. Εχουν δικαίωμα βέβαια μια φορά το μήνα για ένα Σαββατοκύριακο να το έχουν ελεύθερο, άρα να έχουν 5ήμερη εργασία, τις υπόλοιπες 3 εβδομάδες του μήνα, λέει αυτή η σύμβαση, θα δουλεύουν 7 ημέρες, άρα ισχύει αυτό. Και όταν ανοίγεις τέτοιους νόμους - που τους ψηφίζει η κυβέρνηση, και έχει συμφωνήσει και η ΝΔ και δυστυχώς και άλλα κόμματα - ανοίγεις αυτόν το δρόμο για 7ήμερη συνεχή εργασία. Και σε άλλους κλάδους έχει γίνει, και σε νοσοκομεία, που μπορεί να παίρνουν κανένα ρεπό, αλλά το κύριο ζήτημα, αυτό που είχε η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα εδώ και 150 χρόνια για σταθερή εργασία, 8ωρο ωράριο, ώστε να υπάρχουν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης και 8 ώρες να αναπληρώνει τις δυνάμεις του, αυτό που έγινε τότε, σήμερα είναι όχι μόνο επίκαιρο, όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και απαραίτητο για την ίδια την ψυχική και σωματική υγεία. Γιατί παλιότερα βλέπαμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μυική δύναμη, γιατί ήταν περισσότερο χειρωνακτική εργασία, αλλά σήμερα δεν βλέπουμε την πνευματική πίεση, που προκαλεί και ατροφία μυών και βεβαίως οδηγεί σε νέες ασθένειες. Αρα λοιπόν, αυτό που ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει ημερήσια, αλλά και εβδομαδιαία και να έχει οπωσδήποτε μέρα ξεκούρασης κάθε εβδομάδα, είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και ρεαλιστικό να γίνει, γιατί η τεχνολογία, η επιστήμη έχει φτάσει σε τεράστια επίπεδα, δηλαδή και να ζήσουμε και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας με πενθήμερη εργασία, με μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Αυτά μπορεί να λυθούν και έτσι αυξάνεις και τις θέσεις απασχόλησης. Για να μην πω για την κυριακάτικη αργία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την κατάργηση και τη γενίκευσή της. Ξεκίνησε παλιότερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες πόλεις, τα τουριστικά κέντρα, μετά συνέχισε για κάποιους κλάδους, μόνο τον επισιτισμό, τον τουρισμό, και πάει να γενικευτεί τώρα και στο εμπόριο κ.λπ. Αρα λοιπόν, όταν ανοίγεις αυτά τα ζητήματα και δημιουργείς μια εργασιακή ζούγκλα, είναι επόμενο να κρύβονται μέσα από μια τέτοια αντιπαράθεση για το τι εννοούσε ο ένας και τι εννοούσε ο άλλος, αφού και οι δύο συμφωνούν και ψηφίζουν στη Βουλή τέτοιες αλλαγές που οδηγούν εκεί.