Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

«FINANCIAL TIMES» Ο Αλ. Τσίπρας θα υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για την επιστροφή προσφύγων

Έτοιμος να υπογράψει διμερή συμφωνία με το Βερολίνο, που θα διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει πρόσφυγες και μετανάστες από το έδαφός της προς την Ελλάδα, είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από συνέντευξή του στους «Financial Times».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός «δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, για να περιορίσει τις δευτερογενείς μετακινήσεις των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια, στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα ερμηνεύει αυτή τη συμφωνία ως «χείρα βοηθείας» προς την Άνγκελα Μέρκελ, που δέχεται πιέσεις από τους κυβερνητικούς της εταίρους για το Προσφυγικό. Το άρθρο αναφέρει, επίσης, ότι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, προσφέροντας και «οικονομικά κίνητρα» για τα κράτη πρώτης γραμμής.

902