Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ και ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ

Για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν τα λαμόγια να δουλεύουν τους σιδηροδρομικούς


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη συνάντηση με τους παράγοντες του Σίτι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε πεπεισμένος, ότι τα όποια προβλήματα ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν, ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης εντόκων γραμματίων, αμφισβητώντας το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέτει η τρόικα.


Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη από τις δόσεις του δανειακού προγράμματος σα ναρκομανής, σημειώνοντας ως προς αυτό, όπως και στο Παρίσι, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στη φάση στέρησης («cold turkey»).

Τόνισε, ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση σύγκρουσης με τους εταίρους, προσθέτοντας πάντως πως δεν υπάρχει και διάθεση να υποκύψει η κυβέρνηση ως προς την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζει. «Πυροβολήστε μας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας που ενδεχομένως να διαφωνούν.

Ιδιωτικοποιήσεις

Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Απέκλεισε πάντως τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε, ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Είπε για ακόμα μία φορά ότι δε θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς. Υπερασπίστηκε, εξάλλου, την απόφαση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά και πρόσθεσε ότι οι μαζικές απολύσεις δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ ακούστηκε ακόμα και ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός «γελωτοποιοί».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές. Θετικά σχολιάστηκε επίσης η δηλωθείσα αποφασιστικότητα να δοθεί έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς και στην ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Ζήτημα ημερών η συμφωνία;

Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο Channel 4, με την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων είναι ζήτημα ημερών και ότι αυτή θα αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί να παίζει εντός των κανόνων με τρόπο που βάζει στην άκρη την ελληνική κρίση μια και καλή. Σημείωσε επίσης, ότι βρέθηκε κοινό έδαφος με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στον παρατεταμένο κύκλο προσποίησης που έχει καταστήσει την Ελλάδα κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Μιλώντας δε στο BBC, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τους επενδυτές του Σίτι, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το χρέος. «Ήρθα σε αυτή τη συνάντηση, όπως και στις συναντήσεις με ομολόγους μου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αριστερή καρδιά και μια αφηγηματική που θα μπορούσε να προέρχεται απευθείας από το εγχειρίδιο ενός δικηγόρου χρεοκοπίας», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη με τις οποίες είπε, ότι προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να επιδείξει υπευθυνότητα και την ευρωζώνη να βρει ένα καλύτερο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, ερμηνεύθηκε από τους Βρετανούς σχολιαστές ως προτροπή προς τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους.