Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Πολύ βαρύς ο πέλεκυς της «απελευθέρωσης» και των «πράσινων» κερδών

Με πολύ βαριές θυσίες συνεχίζει να πληρώνει ο λαός την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, όπως και τα «πράσινα» κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα στη βδομάδα οι τιμές της Ενέργειας έφτασαν σε νέα ιστορικά ύψη: Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα (416 ευρώ/Μwh!) στην προημερήσια αγορά, δείχνοντας ότι οι τιμές τρέχουν με «σπασμένα φρένα».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

-- Μόνο την τελευταία βδομάδα η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 306 ευρώ, από 228 ευρώ τον Νοέμβρη και 198 ευρώ τον Οκτώβρη.

-- Συνολικά, μόνο το τελευταίο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 η άνοδος στη μέση τιμή χοντρικής έχει ξεπεράσει το 300%.

-- Ενδεικτικό είναι και ότι πέρυσι τον Δεκέμβρη η αντίστοιχη τιμή χονδρεμπορικής ήταν ...36 ευρώ/Mwh, δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο δεκαπλασιάστηκε!

Αντίστοιχη πορεία, με δραματικές συνέπειες για τον λαό, καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με το πρώτο αυξημένο πάνω από 30 λεπτά σε σχέση με πέρυσι και την τιμή του φυσικού αερίου να αυξάνεται μέχρι και πάνω από 20% μέσα σε μια μέρα αυτήν τη βδομάδα, φτάνοντας για πρώτη φορά να αγγίξει τα 180 ευρώ/μεγαβατώρα (176 ευρώ/Mwh). Συνολικά η τιμή του μέσα στο 2021 έχει εκτιναχτεί κατά 760%...

Πρόκειται για αυξήσεις που φορτώνονται «πάραυτα» στα λαϊκά στρώματα, μέσα από τις «ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων» και τις υπόλοιπες «ασφαλιστικές δικλίδες» κερδοφορίας που έχουν εξασφαλίσει στους ενεργειακούς ομίλους όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, με τους λογαριασμούς ρεύματος ήδη από τους προηγούμενους μήνες - χωρίς δηλαδή οι τρέχουσες αυξήσεις να έχουν «ενσωματωθεί» σε αυτούς - να φτάνουν στα λαϊκά σπίτια διπλάσιοι και τριπλάσιοι, του δε φυσικού αερίου αυξημένοι πάνω από 4 φορές.

Τα αποτελέσματα για τον λαό είναι δραματικά, ειδικά αν πάρει κανείς υπόψη ότι ήδη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα (και την τιμή της μεγαβατώρας κοντά στα 50 ευρώ) τα επίσημα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια - όπως βέβαια ορίζεται, με βάση τα ελαστικά κριτήρια μέτρησης που χρησιμοποιούνται και σίγουρα όχι τις σύγχρονες ανάγκες - αποκάλυπταν τα εξής:

-- Στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που ζούσαν σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ξεπερνούσε το 22% (22,7%) ή το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν 1 στα 3 (35,6%).

Με τραγικό τρόπο άλλωστε αποκαλύπτει την ενεργειακή φτώχεια που ζει ο λαός το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες δυο βδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι - και από την αρχή της χρονιάς συνολικά 72! - επιχειρώντας να ζεσταθούν όπως όπως, με μαγκάλια και ακατάλληλα σώματα.

-- Στην ΕΕ πάνω από 31 εκατ. νοικοκυριά ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Αδυνατούσαν με άλλα λόγια να καλύψουν τις οικιακές τους ανάγκες σε ψύξη και θέρμανση, διατηρούσαν υψηλές οφειλές στις εταιρείες προμήθειας, πολλά δε απ' αυτά είχαν ακόμα και κομμένο το ρεύμα. Πάνω από 80 εκατομμύρια ζούσαν σε σπίτια με υγρασία και ίχνη μυκήτων!


Το «φαρμάκι» ως φάρμακο

Στο φως των παραπάνω γίνεται ακόμα πιο φανερό τι εννοούσε ο υπουργός Ενέργειας τον περασμένο Ιούλη λέγοντας ότι «η ενεργειακή μετάβαση έχει κόστος».

Η τεράστια αύξηση των τιμών είναι ατόφιο αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του νέου «πράσινου Green Deal», που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και υλοποιούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 25ετία: Η «μονοκαλλιέργεια» των πανάκριβων ΑΠΕ, που είναι στα χέρια του κεφαλαίου, χάριν της «πράσινης μετάβασης». Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και τα τέλη εμπορίας ρύπων που επιβάλλονται στον λιγνίτη, για να γίνει «ασύμφορος» και για να χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Συνολικά τα «πράσινα» χαράτσια, που σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν αποτελούν πάνω από το 41% των τιμών της Ενέργειας! Η επιλογή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» στον σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης», που αυξάνει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στον λαό, όπως και την ενεργειακή εξάρτηση και την έκθεση στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Η «διασύνδεση με την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού», στην οποία πρωτοστάστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την κατεύθυνση της ΕΕ για το «χρηματιστήριο Ενέργειας».


Ολα αυτά είναι κομμάτια του ίδιου «παζλ» των σχεδιασμών του κεφαλαίου τους οποίους πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός, κάτω από όλες τις συνθήκες.

Οπως κομμάτι του ίδιου «παζλ» αποτελούν και τα εφάπαξ μέτρα - κοροϊδία που συνιστά η Κομισιόν, τα υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και «πλειοδοτεί» σ' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτουν όλο και μικρότερο μέρος των αυξήσεων την ώρα που δίνουν «εορταστικό μποναμά» ύψους πάνω από 700 εκατ. ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους.

Στην πραγματικότητα η εκτίναξη των τιμών και της ενεργειακής φτώχειας - παράλληλα με την εκτίναξη των κερδών του κεφαλαίου - είναι μόνιμο συνοδευτικό σε όλη την πορεία της «απελευθέρωσης», σε κρίση και ανάπτυξη: Θυμίζουμε ότι οι σημερινές αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στις απανωτές αυξήσεις που την τελευταία 15ετία ξεπέρασαν το 150%, ενώ η Κομισιόν σε πρόσφατο σημείωμά της, εκτιμούσε ότι οι τιμές θα «σταθεροποιηθούν» την ερχόμενη άνοιξη (!) και μετά «θα παραμείνουν υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων».

ριζοσπάστης