Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Μπακογιάννης – Πελετίδης, σημειώσατε 2



«Οι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι κάτι σαν τα κάλαντα. Έθιμο των ημερών. Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν […] Μακάρι να πετύχει η γιορτή γιατί με την πανδημία ο κόσμος έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για λίγο χαμόγελο στην αλλαγή του χρόνου. Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους».

Ποιός έγραψε τα παραπάνω λόγια; Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ως απάντηση στις – εύλογες – επικρίσεις που δέχεται για το πολυτελές, άνευ κοινού, πρωτοχρονιάτικο σόου διάρκειας 17 λεπτών, με την συμμετοχή γνωστού καλλιτέχνη, που θα κοστίσει στο λαό της πρωτεύουσας πάνω από 200.000 ευρώ. Τόσο κοστολογεί το «χαμόγελο» του λαού ο δήμαρχος Αθηναίων. Λες και τα προβλήματα των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας απαλύνονται με πανάκριβες παράτες και ανούσια τηλεοπτικά θεάματα.

Η αντίληψη του κ. Μπακογιάννη δεν αποτελεί κάποια προσωπική ιδιοτροπία. Αντίθετα, αποτυπώνει την «λογική» του κόμματός του και ευρύτερα των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Όσο λιγοστεύει ο «άρτος» για τον λαό, τόσο αυξάνεται το «θέαμα» για να εξευμενήσει, να αποπροσανατολίσει και να «θρέψει» με αέρα κοπανιστό τις μάζες.

Δεν προκαλεί, επομένως, καμία εντύπωση η αλαζονική απάντηση του δημάρχου Αθηναίων. Όταν έχεις γαλουχηθεί πολιτικά από τα γεννοφάσκια σου ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα τότε είναι εύλογο να πετάς παντεσπάνι σε εκείνον που δεν έχει να φάει ψωμί.

Την στιγμή λοιπόν που ο δήμαρχος της πρωτεύουσας αναλώνεται σε λουδοβίκειες συμπεριφορές, ένας άλλος δήμαρχος, ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης δήλωνε τα εξής σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση:

«Έχουμε τραγικά πράγματα. Βρισκόμαστε στο 2021 και μοιράζουμε τρόφιμα, συσσίτια», είπε. «Είναι λογικό αυτό; Είναι λογικό να έχεις τη δυνατότητα να πηγαίνεις στον Άρη, να εξερευνάς το σύμπαν, να έχει φτάσει η επιστήμη και η τεχνική σε τέτοια επίπεδα, και να πεινάει ο κόσμος, να γυρίζουμε σε μια εποχή που διαβάζαμε με την γκαζόλαμπα, οργώναμε το χωράφι με το μουλάρι, θερίζαμε με το δρεπάνι, σε εκείνη την εποχή είμαστε;»


Δεν θα μπορούσε και ο δήμαρχος Πατρέων να διοργανώσει φαντασμαγορικές εορταστικές φιέστες με ποπ σταρς και να καμαρώνει από τους τηλεοπτικούς δέκτες για τα… φωτάκια, τους πολυέλαιους και το καλλιτεχνικό υπερθέαμα; Ασφαλώς και θα μπορούσε. Όμως ο Πελετίδης δεν είναι Μπακογιάννης. Είναι κομμουνιστής. Από το πρώτο λεπτό της εκλογής του στον δημαρχιακό θώκο στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και του λαού της πόλης του, μπροστάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίπλα σε αυτούς που τον έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατραίων συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαε το Εργατικό Κέντρο της πόλης έξω από τα γραφεία της ΔΕΔΗΕ, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

«Κόβουν το ρεύμα, κόβουν την ζωή, σε ανθρώπους βιοπαλαιστές. Τους έχουν φέρει σε τέτοιο σημείο, που να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας και φυσικά να μην ισχύσει η νέα τιμή του ρεύματος που σκοπό έχει –μαζί με την συνολικότερη ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης- την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και γενικά όλοι αυτοί που έχουν συμφέρον από αυτό το θέμα», δήλωσε ο Κ. Πελετίδης.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο συνάδελφός του δήμαρχος Αθηναίων ασχολείται με το πως θα προσφέρει τηλεοπτικό «παντεσπάνι» 17 λεπτών σε έναν λαό που, μαζί με την πανδημία, βιώνει στο πετσί του τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Να γιατί χρειαζόμαστε Πελετίδηδες και όχι Μπακογιάννηδες.

«Ροβεσπιέρους» και όχι «Αντουανέτες».

Σοσιαλισμό και όχι βαρβαρότητα.

atexnos.gr