Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση ΔΕΣΚ-Σ για την ημέρα της γυναίκας



 

ΑΘΗΝΑ,  07 / 3 / 2021

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

8 Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η 8η Μάρτη, που είναι μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, τις  σύγχρονες ανάγκες τους για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, δεν είναι απλά μια επέτειος την οποία τιμούμε. Αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των αγώνων και διεκδικήσεών μας για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα Δεν νομιμοποιούμε τη βαρβαρότητα που σκιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.


Γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας. 

Δεν συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. 

Δεν ανεχόμαστε στον 21ο αιώνα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα, αντί να είναι κοινωνικά αγαθά και να χρησιμοποιούνται προς όφελος της υγείας των οικογενειών μας να είναι πανάκριβα εμπορεύματα και να παράγονται με κριτήριο τα κέρδη που φέρνουν στους ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.


Γι' αυτό απαντάμε αγωνιστικά στην επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, που δείχνουν τα «δόντια» τους στο 8ωρο, στη συλλογική δράση, στα σωματεία. Το αίσθημα της απομόνωσης , η απογοήτευση που βαραίνει την σκέψη και την στάση των γυναικών , μπορεί να σπάσει στους εργασιακούς χώρους , στις σχολές , στις εργατικές γειτονιές , δυναμώνοντας τη «φωνή» των μαζικών αγώνων , σε σύγκρουση με τις οικονομικές – κοινωνικές πολιτικές αιτίες που οδηγούν στην απαξίωση της ζωής μας. 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 


Απορρίπτουμε τις πολιτικές της Ε.Ε., της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων δήθεν περί «ισότητας των φύλων», που εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των αντρών, ισοπεδώνοντάς τα προς τα κάτω. Ε.Ε. και τα αστικά κόμματα – ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ  στο όνομα των «ίσων ευκαιριών» και της «ισοκατανομής» των οικογενειακών ευθυνών μεταξύ των δύο φύλων, κατήργησαν δικαιώματα όπως την 5ετή  διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών, την απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στην βιομηχανία. 

Με πρόσχημα την «συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» συνεχίζουν να επεκτείνουν τα ωράρια λάστιχο την «ευελιξία» ,τώρα και την τηλεργασία.

Ακόμα και στις άδειες τοκετού – λοχείας – μητρότητας, δώσανε την «ελευθερία» στην εργοδοσία  να απασχολεί την εργαζόμενη μέχρι να γεννήσει ή αμέσως μετά τον τοκετό.

Οι κάθε λογής διακηρύξεις περί «ισότητας» ανδρών και γυναικών στον κάθε νόμο, δεν σημαίνει ισότητα και στη πραγματική ζωή, ούτε σταθερότητα στην εργασία, ούτε απαλλαγή από την ταξική εκμετάλλευση  πάνω στην οποία εμφανίζονται νέες μορφές πρόσθετης καταπίεσης του γυναικείου φύλου.

Υψώνουμε φωνή καταδίκης των περιστατικών βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που θεριεύουν μέσα στις συνθήκες των οικονομικών και κοινωνικών καταναγκασμών, προβάλλοντας τη μόνη πραγματική ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες, που βρίσκεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Αποκαλύπτουμε κάθε αποπροσανατολιστική φωνή που προβάλλει την καταγγελία και καταδίκη της βίας σαν ένα ξεχωριστό κίνημα, ενώ πρέπει να αποτελούν στοιχεία ενταγμένα στην εργατική - λαϊκή πάλη και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση μ' αυτήν. Δίνουμε μαχητική απάντηση στην κρατική και εργοδοτική βία, που δεν θα μας κλείσει το στόμα. 


Η ΔΕΣΚ-Σ καλεί να βαδίσουνε οι γυναίκες μαζί με τους άνδρες του καθημερινού μόχθου στο δρόμο του ταξικού κινήματος και της ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, «απέναντι στην αλλοτρίωση» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να συμβάλουν στην οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους:

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Πλήρη  εργασιακά δικαιώματα. 
  • Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις. 
  • Δημόσια δωρεάν καθολική κοινωνική ασφάλιση. 
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 
  • Για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.


Είναι ο δρόμος της πάλης για να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης της ανισοτιμίας.

Τη Δευτέρα κορυφώνεται η πολύμορφη αγωνιστική δράση του γυναικείου κινήματος και των συνδικάτων, με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.


Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στα Προπύλαια στις 17:30’.


ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ