Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Τουριστικές..... φούσκες

Οσο καλοκαιριάζει, τόσο «ζεσταίνεται» η συζήτηση για την προσέλκυση «πελατείας» για τους μεγάλους τουριστικούς - επιχειρηματικούς ομίλους. Και μαζί με τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ήδη πέφτουν στο τραπέζι «ιδέες» για προσαρμογές στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, με σκοπό να «υπηρετήσει» τις προσδοκίες των ομίλων του Τουρισμού. Προβάλλεται μάλιστα το παράδειγμα ενός κρουαζιερόπλοιου, που θα μεταφέρει μόνο εμβολιασμένο πλήρωμα και επιβάτες και πρόκειται να περάσει από την Ελλάδα. 

Οπως γράφεται στον Τύπο, «η δημιουργία μιας σειράς από μικρές ή μεγάλες τουριστικές "φούσκες" απαλλαγμένες και προφυλαγμένες από τον ιό θα είναι το trend του καλοκαιριού». Με άλλα λόγια, προκειμένου να έρθει ένα υπολογίσιμο μέγεθος ξένων τουριστών, η κυβέρνηση πρέπει να δει ξανά την προτεραιοποίηση των εμβολίων. «Να διαθέσει εμβόλια για τους ανθρώπους του Τουρισμού. Αλλιώς τα κρουαζιερόπλοια δεν θα πιάνουν ελληνικά λιμάνια...».

Είναι προφανές ότι ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, ως κομβικό στοιχείο στη διαχείριση της πανδημίας, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τη λογική της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό η διάθεση των εμβολίων κατά προτεραιότητα στους κλάδους που τους επόμενους μήνες περιμένουν «ν' ανοίξουν οι δουλειές», «ζυμώνεται» εδώ και μερικές βδομάδες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 Αυτό που τους απασχολεί βέβαια είναι να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό για να νιώθουν ασφαλείς οι πελάτες χωρίς άλλα μέτρα προστασίας, που αποτελούν κόστος για την εργοδοσία, και χωρίς βέβαια να έχει αποσαφηνιστεί αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν συζητάει με ποιους όρους θα δουλέψουν φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, αν θα έχουν μεροκάματο και πόσο. Αντίθετα, η σπουδή τους να κατοχυρώσουν από τώρα τα νέα «κριτήρια» του εμβολιασμού, ενώ ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η σταθερή προμήθεια των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες, ένα πράγμα φανερώνει:

 Οτι το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να διασφαλίσει την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού, όταν όμως πρόκειται για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, τότε όλα κινούνται βάσει σχεδίου και με απόλυτη τάξη...

rizospastis.gr