Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Πειραιά περιόδευσε χτες ο Γ. Πρωτούλης



Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο της πάλης γιατί μόνο έτσι μπορούν να μπουν φραγμοί στην επίθεση της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων: Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης που είχε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Πειραιά (Λεύκα). Μια πρωτοβουλία ενταγμένη στη μεγάλη πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο: Σε λιμάνια και άλλους χώρους των μεταφορών, σε εργοτάξια και εργοστάσια, σε υπηρεσίες δήμων, σε σούπερ μάρκετ κ.α.

Ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε με τους εργαζόμενους το πώς αξιοποιείται η πανδημία από κυβέρνηση και εργοδοσία για να επιβληθούν αντιδραστικά μέτρα που είχαν από καιρό στα συρτάρια τους. Μεταξύ άλλων για τον περιορισμό της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, γιατί, όπως είπε, προσπαθούν να προλάβουν αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική που προωθούν.

Συζητώντας για την ένταση της καταστολής, μετά και τα τελευταία γεγονότα όπως στη Ν. Σμύρνη, που προκαλούν την οργή των εργαζομένων, ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε ότι ο αυταρχισμός συνοδεύει πάντα την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και υπογράμμισε ότι το κράτος «έχει συνέχεια». Εφερε ως παράδειγμα το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις αστυνομικές «αύρες» που σήμερα χρησιμοποιεί σε βάρος όσων αγωνίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ. «Οι βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο, πέρα από τις επιμέρους μικρές διαφορές που έχουν», ανέφερε, ξεχωρίζοντας ως κύρια πεδία τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την εξωτερική πολιτική με τη βαθιά εμπλοκή στους θανάσιμους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις κ.ά.


Από περιοδείες σε εργοτάξια

Μίλησε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων με στόχο να πληρώσουν ξανά την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. «Ηδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον "αναπνευστήρα" με τις αναστολές και τα ψευτοεπιδόματα. Μέσα στους εργασιακούς χώρους γίνεται ένα μακελειό. Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας είναι ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς. Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τραγική. Στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν ένα σωρό νοσοκομεία. Και τώρα στον καιρό της πανδημίας επιτρέπουν να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Καταλήγοντας τόνισε: «Εχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε και να οργανωθούμε με απόφαση για σκληρό αγώνα για τη ζωή μας, για την προστασία της υγείας μας, την προστασία των δικαιωμάτων μας». Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ο λαός μας δεν βγει στο προσκήνιο της πάλης.