Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Παιχνίδι στις πλάτες φορολογούμενων που απειλούνται με κατασχέσεις


Πολιτικό παιχνίδι σε βάρος των 4.146.483 φορολογούμενων που χρωστάνε στην εφορία, από τους οποίους 1.647.771 απειλούνται με κατασχέσεις (για 839.056 ήδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης), παίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το 2016 έγιναν 143.982 κατασχέσεις αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των εσόδων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προβάλει ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις για τα πρόσθετα μέτρα. Την ίδια μέρα που δόθηκαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στην εφημερίδα «Πολίτικα» πως η Ελλάδα «βρίσκεται όχι μόνο εντός των προβλεπόμενων στόχων αλλά στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη καταγράφει υπεραπόδοση».

Μόνο για το 2016 δεν καταβλήθηκαν συνολικά φόροι και πρόστιμα ύψους 13,9 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στα 95,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ενώ 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν νομικά και φυσικά πρόσωπα και 8 δισ. ευρώ οφείλουν δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαντάζουν σαν το δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος μιας τα χρωστούμενα των δεκάδων δισ. ευρώ είναι φυσικά και επί των δικών του ημερών στη διαχείριση του συστήματος.

Η ΝΔ σχολιάζει πως «η πολιτική της υπερφορολόγησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημιουργεί νέους οφειλέτες, τους φέρνει αντιμέτωπους με κατασχέσεις και οδηγεί χιλιάδες πολίτες κάθε μήνα σε αδιέξοδο». Ωστόσο πριν το 2016 οι οφειλές προς την εφορία ήταν 81,38 δισ. ευρώ, περίοδο που αφορά και τη ΝΔ που βρίσκει την ευκαιρία να προτείνει «λιγότερους φόρους» στις επιχερήσεις και «λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος» με τη μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ», που επί ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε!