Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ηλεκτροσόκ

Σύμφωνα με στοιχεία στον Τύπο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκε στη διάρκεια της καραντίνας μέχρι και 10%, εξαιτίας της παραμονής της οικογένειας στο σπίτι και των αυξημένων αναγκών για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, ψυχαγωγία κ.τ.λ.

 Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα μέσο νοικοκυριό στην Αθήνα υποχρεώθηκε να ξοδέψει από την 1η Μάρτη έως τις 4 Απρίλη σχεδόν 40% περισσότερα χρήματα από όσα θα δαπανούσε χωρίς καραντίνα, ενώ σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα, όπως στα Γιάννενα και στο Καρπενήσι, το έξτρα κόστος ήταν ακόμα υψηλότερο, φτάνοντας σε απόλυτες τιμές τα 110 ευρώ για έναν μήνα! 
Τα κόστη αυτά επιβάρυναν τους ήδη ξεχειλωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πολύ περισσότερο που σε χιλιάδες νοικοκυριά μπήκε αυτό το διάστημα ένας μισθός για ενάμιση μήνα, όσο ήταν δηλαδή το 800άρι της αναστολής σύμβασης. Μεγαλύτερα έξοδα και μικρότερο εισόδημα σημαίνουν μάνι μάνι «τρύπες» που δύσκολα θα καλυφθούν, αφού για να γίνει αυτό, θα πρέπει να περιοριστούν άλλα αναγκαία έξοδα, να κόψει δηλαδή το λαϊκό νοικοκυριό κι από τα πιο στοιχειώδη. 
Μιλάμε άλλωστε για οικογενειακούς προϋπολογισμούς στο «όριο», αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 550.000 νοικοκυριά είχαν απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ το Φλεβάρη του 2020, ενώ χιλιάδες ακόμα ζουν χωρίς ρεύμα. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα, που αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους, αναδεικνύεται σε «ενεργειακό κόμβο» και αναβαθμίζει τη θέση της στην «ενεργειακή σκακιέρα» της περιοχής...