Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Γενικός Γραμματέας Μεταφορών: Προσωπική ευθύνη των επιβατών να μην συγχρωτίζονται.


Δεν αποκλείει «την λήψη πρόσθετων μέτρων» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, εφόσον, όπως λέει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, δοθεί σχετική οδηγία από τους ειδικούς.
Πάντως, προσθέτει ότι μέχρι τώρα «παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν χώρο υψηλού συγχρωτισμού, με το επιβατικό κοινό να προέρχεται από διάφορες πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες, τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν και τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό και ποσοστό»
. Αναφορικά με την αύξηση των δρομολογίων, τονίζει ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «φροντίζει να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό, που παρατηρείται αυξημένη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα».
Τέλος,, αναφορικά με το παράδοξο φαινόμενο σε Μετρό και λεωφορεία, καθήμενοι επιβάτες να μην έχουν κάποιον δίπλα τους λόγω της πρόβλεψης για κενή θέση και οι όρθιοι να είναι στοιβαγμένοι», ο κ. Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι «κάπου εδώ μπαίνει και το κομμάτι της προσωπικής ευθύνης του κάθε επιβάτη. Η ενημέρωση είναι αυτή που ευαισθητοποιεί και τελικά αφυπνίζει τα αντανακλαστικά των επιβατών. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της αδιάλειπτης ενημέρωσης και αυτό φαίνεται πως αποδίδει καθώς σταδιακά γίνεται συνείδηση: Οι επιβάτες τηρούν τα μέτρα, περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο για να αποφύγουν τον συνωστισμό και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά», καταλήγει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ κ. Νίκου Σταθόπουλου στην aftodioikisi.gr, είναι η εξής:

Ποιο είναι, τελικά, το όφελος για τους πολίτες από τη μείωση του ΦΠΑ από 24 σε 13% σε εισιτήρια σε μετρό, τραμ λεωφορεία κλπ; 

Η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020, αποτελεί ένα από τα ευρύτερα μέτρα στήριξης πολιτών, επιχειρήσεων και τουρισμού λόγω κορονοϊού. Μάλιστα προκειμένου να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μερίμνησαν για την έγκαιρη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε οι Οργανισμοί Αστικών Συγκοινωνιών να προχωρήσουν με τη σειρά τους στη μείωση των τιμών σε εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Με γνώμονα τη δέσμευση πως κανένας χρήστης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν θα χάσει τα λεφτά του από την επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊου, οι μετακινήσεις στην πόλη έγιναν πιο φθηνές και συγκεκριμένα:
Στην Αθήνα η τιμή του βασικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ έπεσε από τα 1,40 ευρώ στα 1,20, δηλαδή στρογγυλοποιήθηκε προς τα κάτω και πέραν του ποσοστού μείωσης του Φ.Π.Α.
Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η μείωση του ΦΠΑ, στο μεμονωμένο εισιτήριο του ΟΑΣΘ κατέβασε το εισιτήριο από το 1 ευρώ στο 0,90 ευρώ.

Ανάλογες μειώσεις σημειώνονται και στις τιμές των άλλων προϊόντων μετακίνησης των δύο φορέων, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα και για δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που διήρκησαν τα περιοριστικά μέτρα.

Ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να πάρουν πίστωση οι κάτοχοι των καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ με σχετική του ανακοίνωση και σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, έθεσε από 1η Ιουνίου σε ισχύ τη διαδικασία αποζημίωσης με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι είχαν προπληρώσει, αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών τους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις μετακινήσεις των πολιτών από τις 11 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card που είχαν υπόλοιπο μικρότερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αξίας ενός μήνα, οι δε κάτοχοι καρτών που είχαν υπόλοιπο μεγαλύτερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αντίστοιχη με το χρόνο που διήρκησαν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
Οι αποζημιώσεις θα πιστωθούν αυτοματοποιημένα, από την 1 Ιουνίου, στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης του δικτύου του ΟΑΣΑ και θα είναι διαθέσιμες προς χρήση από τους δικαιούχους, όποτε το επιθυμήσουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών.

Πώς έχουν υποδεχτεί οι επιβάτες την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας: Σε τι ποσοστό τηρούνται; Υπάρχει πρόβλεψη να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα αν παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων;

Γενικά ως κράτος και ως πολίτες έχουμε δείξει υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στις οδηγίες των ειδικών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Γι’ αυτό άλλωστε αποφύγαμε τα χειρότερα και θεωρηθήκαμε και χώρα υψηλών επιδόσεων. Παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν χώρο υψηλού συγχρωτισμού, με το επιβατικό κοινό να προέρχεται από διάφορες πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες, τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν και τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό και ποσοστό. Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις στην αρχή, με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα στα λεωφορεία, που εκτιμούμε που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς είτε με πύκνωση δρομολογίων, είτε με τους βοηθούς επιβατών.
Όπως άλλωστε γνωρίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, δραστηριοποιήθηκαν 300 βοηθοί επιβατών στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση του επιβατικού κοινού, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει αυτή η εικόνα της ομαλότητας, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πως, το φαινόμενο είναι δυναμικό και πάντα ακούμε και προσαρμοζόμαστε στις οδηγίες των ειδικών. Εάν υπάρξει ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων αυτό θα συμβεί με τη δικής τους υπόδειξη και καθοδήγηση.

Σχεδιάζετε την αύξηση των δρομολογίων σε Μετρό, λεωφορεία, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις;

Παρακολουθούμε συνεχώς την αύξηση της επιβατικής κίνησης και φροντίζουμε να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό, που παρατηρείται αυξημένη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας σήμερα βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί και ουσιαστικά προσεγγίζουν εκείνες τις προ-κορονοίου εποχής. Τα βασικό μας μέλημα πάντα είναι τι ακριβώς συμβαίνει στις ώρες αιχμής, δηλαδή στις ώρες που η πλειονότητα των πολιτών μετακινείται προς και από την εργασία της.

Σε Μετρό και λεωφορεία, όπως μας πληροφορούν αναγνώστες, παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: Καθήμενοι επιβάτες να μην έχουν κάποιον δίπλα τους λόγω της πρόβλεψης για κενή θέση και οι όρθιοι να είναι στοιβαγμένοι. Μήπως αυτό πρέπει να αλλάξει μετά και την απόφαση στα αεροπλάνα να μην υπάρχουν κενές θέσεις;

Η αεροπορική μεταφορά έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή των αστικών συγκοινωνιών, όπως είναι η μικρότερη ευελιξία ως προς τα μέτρα και καλό θα ήταν να μην τα συγκρίνουμε. Οι βοηθοί επιβατών το μήνα Μάιο επιλήφθηκαν και τέτοιων ζητημάτων που αναφέρατε. Ωστόσο, κάπου εδώ μπαίνει και το κομμάτι της προσωπικής ευθύνης του κάθε επιβάτη. Η ενημέρωση είναι αυτή που ευαισθητοποιεί και τελικά αφυπνίζει τα αντανακλαστικά των επιβατών. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της αδιάλειπτης ενημέρωσης και αυτό φαίνεται πως αποδίδει καθώς σταδιακά γίνεται συνείδηση: Οι επιβάτες τηρούν τα μέτρα, περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο για να αποφύγουν τον συνωστισμό και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείο Μεταφορών σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ οχημάτων, σκούτερ και ποδηλάτων, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ;

Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικό. Στη κατεύθυνση αυτή, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινούμαστε σε τρεις βασικούς άξονες:
-Πρώτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου στόλου οχημάτων και γι’ αυτό στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.
-Δεύτερον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάσαμε ένα μείγμα φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, όπως μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ οχημάτων με ηλεκτροκίνητα.
– Τρίτον, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζουμε δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επωμιζόμαστε και την ευθύνη για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων, που είναι βασική προϋπόθεση για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας έως το τέλος του έτους;

Λίγο έως πολύ, με την απάντησή μου στο προηγούμενο ερώτημα άφησα να διαφανεί μια σημαντική προτεραιότητα μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρομαι στον εκσυγχρονισμό του στόλου λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τα δύο αστικά κέντρα, το οποίο θα συνδυαστεί με τα έργα μετρό που γίνονται ή έχουν ολοκληρωθεί, ώστε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποκτήσουν ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα αστικής κινητικότητας. Τονίζω πως πρόκειται για μία άσκηση ιδιαίτερα σύνθετη ως προς το διοικητικό σκέλος – το Υπουργείο προμηθεύεται λεωφορεία και όχι ο κάθε Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών αυτόνομα – καθώς και ως προς το χρηματοοικονομικό του μοντέλο, με συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη συνεισφορά του κράτους.
Ταυτόχρονα, βασικός στόχος παραμένει και ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του σιδηροδρόμου με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού βραχίονα της χώρας ΠΑΘΕ/Π με ηλεκτροκίνηση, σύγχρονη σηματοδότηση / τηλεδιοίκηση και τηλεπικοινωνίες, ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο και διαλειτουργικό κομμάτι του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Ένας σύγχρονος σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ/Π αποτελεί το μοχλό, την αναγκαία συνθήκη για δημιουργία οικονομιών κλίμακος για τη χώρα μας και την ανάπτυξή της, συνδέοντας τα λιμάνια της ενδοχώρας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) με αυτά των γετονικών Μπουργκάς και δίνοντας διέξοδο για τα εμπορεύματα στην Κεντρική Ευρώπη.
Βέβαια, ευρισκόμενοι στον Ιούνιο του 2020, μέλημά μας αποτελεί ο σχεδιασμός της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, του επόμενου ΕΣΠΑ για τον Τομέα των Μεταφορών και Συγκοινωνιακών Υποδομών. Η σαφής στοχοθεσία και στρατηγική σήμερα για την αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων, θα δώσει την επόμενη γενιά έργων που θα μπορέσουν να μας αναδείξουν γεωστρτατηγικά, να προσελκύσουν επενδύσεις, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

aftodioikisi.gr