Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

8 νεκροί σε ενάμιση μήνα ..

Δύο ακόμα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε Βόλο και Κέρκυρα.
Ενας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Τρίτη 8 Αυγούστου, στην περιοχή Νήες Σούρπης της Μαγνησίας. Ο 43χρονος εργάτης, στο ιχθυοτροφείο που λειτουργεί στην περιοχή, καταπλακώθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε σε χωματόδρομο, κοντά στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου. Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί. Για τον απεγκλωβισμό του κλήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο ανασύρθηκε νεκρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι και τον αυχένα.
Νεκρός έπεσε τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Αυγούστου 42χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Ο εργαζόμενος, υπάλληλος της εταιρείας υπηρεσιών εδάφους «Swissport», ένιωσε δυσφορία κατά τη βάρδιά του και έχασε τις αισθήσεις του. Διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει συνθήκες εντατικοποίησης στο συγκεκριμένο χώρο και κάνει λόγο για λιποθυμικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί πολλές φορές με θύματα εργαζόμενους στην καθαριότητα των αεροσκαφών και άλλα πόστα.
Τα τελευταία αυτά εργατικά δυστυχήματα προστίθενται στα πολλά που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οχτώ εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί στο μεροκάματο, σύμφωνα με όσα έχουν καταχωρηθεί επίσημα ως εργατικά «ατυχήματα». Συγκεκριμένα, εκτός από τους δύο παραπάνω θανάτους εργαζομένων, έχουν καταγραφεί τα εξής:
  • Την 1η Αυγούστου, δυστύχημα με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας.
  • Στις 7 Αυγούστου, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, όταν το φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα, στην Εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ο οδηγός ήταν εργαζόμενος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ»).
  • Στις 10 Ιούλη το θάνατο βρήκε ένας 23χρονος διανομέας σε κατάστημα καφέ, σε εργατικό δυστύχημα στην περιοχή του Γαλατσίου, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.
  • Στις 30 Ιούνη, μια 62χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου ξεψύχησε όταν ανέλαβε εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.
  • Στις 2 Ιούλη τραυματίστηκε σοβαρά και στις 8 Ιούλη εξέπνευσε στο νοσοκομείο και ένας 44χρονος συμβασιούχος στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, που καταπλακώθηκε από κοντέινερ στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Στο μεταξύ, δεκάδες είναι τα λιγότερο σοβαρά «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί το ίδιο περίπου διάστημα: Στις 11 Ιούλη, δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στα ΕΛΠΕ. Στα Χανιά ένας ελαιοχρωματιστής, μετανάστης από την Αίγυπτο, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα της δουλειάς. Στη Λάρισα, δύο εργαζόμενες στη βιομηχανία «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ» τραυματίστηκαν στα χέρια. Στην Κόρινθο, «ατύχημα» σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου στην επιχείρηση «FULGOR», με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, μετά από πτώση. Μέσα στον Ιούλη δύο εργάτες είχαν υποστεί εγκαύματα στην ίδια επιχείρηση.
Ριζοσπάστης