Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΔΕΣΚ-Σ για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Αθήνα, 21 / 02 / 2022


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00’ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την περίοδο που διανύουμε κλιμακώνεται η κυβερνητική επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, με ακόμη περισσότερη ένταση ενισχυμένη από την εφαρμογή του εκτρωματικού αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη για να μπορέσουν Κυβέρνηση και εργοδοσία να σαρώσουν τα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μπροστά στην ολομέτωπη αυτή επίθεση της Κυβέρνησης υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αυτοί στην ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια Καβάλας, σε άλλα μεγάλα Εργοστάσια – στο Λιμάνι του Πειραιά (Cosco) και στους Αγρότες.


Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτούς τους αγώνες. 

Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επικίνδυνη κυβερνητική γραμμή της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μ.Μ.Μ. στα σχολεία και ευρύτερα στην εκπαίδευση.

Παράλληλα τα εργατικά – λαϊκά εισοδήματα δέχονται  καθημερινά συντριπτικό πλήγμα από την εντεινόμενη ακρίβεια και τις καθημερινές ανατιμήσεις στην ενέργεια, σε υπηρεσίες και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται ως πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η υπογραφή Σ.Σ.Ε. που θα καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα.

Απαιτείται η ουσιαστική αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, να παρθούν πίσω οι αναστολές και οι απολύσεις στην υγεία, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ειδικότερα για τη ΛΑΡΚΟ να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων και των Σωματείων της. 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στην πρόσφατη κακοκαιρία, αποκαλύφθηκε με παταγώδη τρόπο το τι επέφερε (μέσα από την πολιτική της απελευθέρωσης) η ιδιωτικοποίηση του Σιδηρόδρομου, των δρόμων, της ενέργειας, των μεταφορών και άλλων βασικών υποδομών. Φάνηκε η κατάρρευση και η ανικανότητα των Σιδηροδρομικών Εταιρειών να υποστηρίξουν τις επιβατικές μεταφορές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρήσουν αφάνταστα του επιβάτες.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις Σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις σιδηροδρομικές εταιρείες που αντί για προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη δουλειά, έχουν νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα με εργαζόμενους με μπλοκάκια – ατομικές συμβάσεις, «νοικιαζόμενους», εργολάβους κ.λ.π.

Η εντατικοποίηση, η αλλότρια εργασία, οι «κόντρα» βάρδιες, η μη κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργούνται με τη συνταξιοδότηση έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού και μιας σειράς άλλων παραγόντων, οδηγεί σε κατάρρευση ακόμη και οριακής λειτουργίας της υποδομής και ταυτόχρονα σε προϋποθέσεις σοβαρών ατυχημάτων για τους εργαζόμενους αλλά και στην ασφάλεια κυκλοφορίας για τη μεταφορά επιβατών.


Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη όλες οι ταξικές αγωνιστικές και ζωντανές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τους εργαζόμενους να συστρατευθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο που με τους αγώνες τους και την πάλης τους να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές.

Οι Σιδηροδρομικοί, τα Σωματεία και η Π.Ο.Σ. δεν μπορεί να μείνουν θεατές, αντίθετα πρέπει μαζί με όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και να δυναμώσουν τα μέτωπα αγώνα και αντίστασης παλεύοντας και διεκδικώντας παράλληλα για:


  • Προσλήψεις στον ΟΣΕ και επαναπρόσληψη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ όλων των απολυμένων (χωρίς όρους και προϋποθέσεις) με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με Σ.Σ.Ε. και όχι ατομικές.
  • Καμία απόλυση στους Φύλακες Ισοπέδων Διαβάσεων.
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης στον ΟΣΕ και άμεση ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου που ο Ελληνικός Λαός χρυσοπλήρωσε και πληρώνει και δίκτυο ολοκληρωμένο δεν έχει.
  • Σ.Σ.Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Μείωση κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση τιμών στα βασικά είδη διατροφής.


Με όλα τα παραπάνω αιτήματα καλούμε τους Σιδηροδρομικούς να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο που οργανώνουν τα συνδικάτα Αττικής στις 26 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022 στις 12.00’ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ. 


Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.


Τα Σωματεία και η Π.Ο.Σ. να πάρουν τώρα αποφάσεις συμμετοχής.


ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ