Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Το δημόσιο σύστημα Υγείας ψυχορραγεί



Υπενθυμίζουμε ορισμένα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», τη βδομάδα που πέρασε, καθώς και κάποια νεότερα, τα οποία αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
- Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, π.χ. γάντια - όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων). Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο καταγγέλλει χαρακτηριστικά: «Τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας». Οι κενές θέσεις είναι δεκάδες. 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

-- Στον «Ευαγγελισμό» το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί μέτρα προστασίας όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί αγωνιούν, απευθύνοντας σχετικά ερωτήματα στην υπηρεσία σχετικά με το αν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ελαχιστοποίησης της έκθεσής τους στον κίνδυνο επιμόλυνσης με τον ιό. Μέτρα που αφορούν είτε τη χωροταξική διαμόρφωση και ατομικά μέσα προστασίας (πέραν της τυπικής στολής - απλής μάσκας) είτε αλλαγή καθηκόντων κ.λπ.
-- Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας εδώ και έξι μήνες οι γιατροί έχουν καταγγείλει ότι η υπάρχουσα δομή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν πληροί τα οριζόμενα, από τον ΕΟΔΥ, μέτρα ασφαλείας. Σήμερα, με τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ τις μέρες γενικής εφημερίας και την αύξηση των θετικών κρουσμάτων, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμώξεων και το ΤΕΠ είναι ανεπαρκή. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και της νόσου στο ΤΕΠ είναι πολύ υψηλός.
Ούτε γάντια ούτε μάσκες...
-- Στο Νοσοκομείο Σάμου, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών.
- Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης (το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ - επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση υπολογίζει τα πέντε κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 7 κρεβάτια για κρούσματα κορονοϊού, που όμως δεν είναι καινούργια αλλά τα μισά κρεβάτια που διατίθενται για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, ο εντατικολόγος - καρδιολόγος είναι μόνο ένας. Ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
-- Στο Νοσοκομείου Σύρου δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 3 κρεβάτια, χωρίς να έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα το αναγκαίο προσωπικό. Η ΜΑΦ και η πρόσφατα δημιουργηθείσα Παιδιατρική Κλινική καλύπτονται από το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα. Από τις πολυδιαφημισμένες «700 προσλήψεις στα νησιά», στη Σύρο αναλογούν μόλις 9 επικουρικές νοσηλεύτριες για όλα τα τμήματα, όταν η έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 35% - 40% στο νοσοκομείο και στους τραυματιοφορείς το 75%.
-- Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το νέο κτίριο όπου στεγάστηκε, χωρίς όμως να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τότε ούτε τώρα. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Το 73% των οργανικών θέσεων για γιατρούς (οι 51 από τις 70) και το 56% για νοσηλευτές (οι 212 από τις 376) είναι κενές.
-- Στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου χορηγείται μια μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια.
-- Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ακολουθεί τη μέθοδο της υπερεξουθένωσης για να καλύψει τα κενά, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη εντολή της διοίκησης σε γιατρό του ΚΥ Κισσάμου Χανίων με την οποία θέλει να υποχρεώσει την γιατρό «ταυτόχρονα με το καθημερινό πρωινό ωράριο στο ΚΥ Κισσάμου και ταυτόχρονα με τις εφημερίες στο ΚΥ Κισσάμου να κάνει και 2 - 3 εφημερίες τον μήνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που απέχει 95 χιλιόμετρα (!) από την Κίσσαμο».