Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Δημιούργησε «ομάδα εργασίας» που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Δεν χάνει χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ που σπεύδει να συνεχίσει τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου.
Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη δημιουργία «ομάδας εργασίας» που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την «αναδιοργάνωση» της επικουρικής ασφάλισης, προς την κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.Η επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμα της έως τις 4 Οκτώβρη. Πρόεδρος τοποθετήθηκε η Π. Καρασιώτου, γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, έργο της ομάδας θα είναι «η επεξεργασία και η διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα».
Διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα «τριών πυλώνων» («εθνική» σύνταξη - επαγγελματικά ταμεία - ιδιωτική ασφάλιση), δρόμο τον οποίο άνοιξε ο νόμος Κατρούγκαλου θεσπίζοντας την «εθνική» σύνταξη πτωχοκομείου.
Σε επίπεδο επικουρικής ασφάλισης, ο εργαζόμενος θα έχει έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα επιλέγει αν θα το διαχειρίζεται κρατικός πάροχος, επαγγελματικό ταμείο ή άλλη «επενδυτική» εταιρεία. Το κεφάλαιο που θα δημιουργείται από τις εισφορές των εργαζομένων θα γίνεται αντικείμενο τζόγου, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν, αλλά δεν θα ξέρουν αν θα πάρουν σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της.